Długa historia grillowania sięga czasów prehistorycznych, kiedy to wskutek przypadku odkryto smak pieczonego mięsa. Zakłada się, że najprawdopodobniej jednemu z naszych dalekich przodków kawałek mięsa niefortunnie upadł w płomienie. Tym sposobem poznano i doceniono smak upieczonych potraw. Oczywiście od tego czasu nastąpiła ogromna wręcz ewolucja zarówno sposobów grillowania, jak i samego sprzętu do tego służącego. Współcześnie możemy cieszyć się ogromnym wyborem grilli i różnego rodzaju akcesoriów grillowych, wynajdujemy coraz to nowe przepisy i inspiracje aby stale poszerzać swój jadłospis. Skąd wziął się grill na gaz? Odpowiedź czeka na Ciebie poniżej. 

Na pierwszym miejscu popularności wciąż plasuje się klasyczny grill węglowy. To absolutny numer jeden dla wszystkich miłośników tradycyjnego grillowania, którzy oprócz pieczenia lubią też samą pracę przy grillu. Co jednak z osobami, które chciałyby nieco ułatwić sobie tę czynność? Odpowiedź na te potrzeby powstała już w roku 1960, kiedy to dwaj amerykanie, William G. Wepfer i Melton Lancaster stworzyli pierwszy grill gazowy.

grill360 , grill , gazowy , gas , grilling, grill na gaz
Najważniejsze zalety grilla gazowego

Mimo, że alternatywa grilla węglowego istnieje już od wielu lat, dopiero od niedawna grill na gaz zaczął zyskiwać na popularności i stał się bardziej doceniany.

Niekwestionowanym atutem grilla gazowego jest z całą pewnością wygoda. To pierwsza sprawa, na jaką warto zwrócić uwagę. W porównaniu z czasochłonnym przygotowywaniem grilla węglowego jest to po prostu moment. Jedyne co wystarczy zrobić, to podłączyć butlę i przekręcić kurek – zajmuje to mniej niż pół minuty. Dla wszystkich, którzy uwielbiają smak grillowanych potraw, ale odstręcza ich konieczność rozpalania grilla węglowego, stałego kontrolowania temperatury i dokładania do ognia, już pierwszy z atutów powinien być absolutnie wystarczający. Nie zaszkodzi jednak zwrócić uwagi także na inne cechy jakie posiada grill na gaz.

Kolejną ważną kwestią, jaką należy wziąć pod uwagę to zdrowie. Grillowanie na gazie jest dużo zdrowsze, zarówno dla nas jak i dla środowiska. Przede wszystkim, podczas gotowania na grillu gazowym nie wydzielają się żadne szkodliwe dymy i substancje. Dym, który wytwarza się podczas grillowania na grillu węglowym uwalnia się do atmosfery, ale także przenika nasze potrawy. Oczywiście ma to pewne zalety w postaci smaku i aromatu, nie mniej jednak na dłuższą metę jest to szkodliwe dla zdrowia. W przypadku grilla gazowego nie mamy tego problemu.

Nowoczesne grille gazowe to profesjonalne i wielofunkcyjne urządzenia. Wyposażone są w szereg wielu innowacji i udogodnień, które usprawniają grillowanie i dają szereg nowych możliwości. Jedną z ciekawych opcji jest półka boczna, w którą często wyposażony jest grill. O półce bocznej nieco więcej pisaliśmy w osobnym artykule. Mówiąc krótko – jest to duże ułatwienie. Półka daje możliwość równoczesnego grillowania mięsa i przygotowywania sosu, czy zupy w jednym miejscu. Temperatura na półce bocznej, podobnie jak i na całym ruszcie jest stała i prosta w kontrolowaniu. Właściwie nie ma potrzeby jej stałego doglądania, wystarczy tylko, w razie konieczności, przekręcić kurek w jedną lub drugą stronę, aby uzyskać pożądany poziom ciepła.

grill360 , grillowanie , grill gazowy
Inny rodzaj grillowania

Z pewnością znajdą się zagorzali miłośnicy grilli węglowych, którzy twierdzić będą, że smak potraw z grilla gazowego nie może równać się z tymi przygotowanymi na węglu. Faktem jest, że potrawy mogą nieznacznie różnić się smakiem, ale o ile nie jesteśmy profesjonalnymi kucharzami, naprawdę trudno jest wyłapać te niuanse. Ponadto, przy grillowaniu na gazie można użyć specjalnych aromatyzerów lub wkładów z wiórami drewna, które dadzą naprawdę ciekawe efekty smakowe.

Cały proces grillowania na grillu gazowym w znacznym stopniu różni się od grillowania na tradycyjnym grillu węglowym. Jeżeli przez lata używaliśmy tego drugiego należy dać sobie chwilę na przestawienie się. Grille gazowa są także nieco droższe. Jeżeli jednak ma to być inwestycja w większy komfort, wygodę i satysfakcję z grillowania to z całą pewnością warto.