Ciepły, wiosenny dzień, długi, letni wieczór, a może jesienne popołudnie? Każda pora dnia i roku wydaje się być odpowiednia do zorganizowania imprezy z grillem w gronie przyjaciół! Oto kilka cennych rad, które pomogą nam zaaranżować wyjątkowo miłe i smaczne przyjęcie.

Od czego zacząć?

Wybierając się na grill party do swoich przyjaciół, koniecznie sprawdź najpierw, czy Twój samochód nie ma żadnej usterki. Działka może być oddalona od miasta i dostanie się tam, zajmie dużo czasu. Dlatego warto przygotować się na wszelkie ewentualności. Niezależnie od tego, czy planujemy urządzić przyjęcie w ogrodzie, na balkonie, czy w plenerze, zacznijmy od przygotowania sprzętu do grillowania. Jeśli spodziewamy się wielu gości, najlepiej sprawdzi się urządzenie z dużym i pojemnym rusztem, regulowaną wysokością nóżek i kółkami. Pamiętajmy, że grill powinien być dokładnie oczyszczony przed (ponownym) użyciem. Nie powinno być na nim resztek jedzenia, tłuszczu bądź popiołu.

Zadbajmy o to, by przed grill party zaopatrzyć się w lekkie talerze z tworzywa, drewniane deseczki lub patery, na których dania będą wyglądały apetycznie. Nie zapomnijmy o zgromadzeniu odpowiednich narzędzi do grillowania, aluminiowych tacek, serwetek, a także o zakupie brykietu bądź uzupełnieniu butli z gazem. Jeśli planujemy podawać pieczone frykasy na stole, warto ozdobić go ładną serwetą i położyć na nim świeczki. Imprezę najlepiej zorganizować w miejscu osłoniętym od wiatru, o możliwie równym podłożu. Pamiętajmy, że diabeł tkwi w szczegółach!

grill-party-przyjaciele-3

Grill party – jak dobrać menu?

Oczywiście wszystko zależy od upodobań kulinarnych gości. Najlepiej jednak grillować różnorodnie i nie ograniczać się do kiełbasy i karkówki. Dla dbających o zdrowie i sylwetkę warto przygotować ryby lub warzywne szaszłyki. Wegetarianie na pewno nie pogardzą pieczonymi kompozycjami z zieleniny lub serami. Goście, którzy zachowują tradycyjną dietę chętnie skosztują grillowanego chudego mięsa bądź soczystego steku. Warto zadbać o to, by menu na naszym grillu było zróżnicowane, tak, by każdy uczestnik imprezy zadowolił swoje podniebienie. Pamiętaj także o wcześniejszym przygotowaniu marynat do ryb i mięs, które nadadzą im aromatu.

Każde danie z grilla smakuje lepiej, jeśli podamy do niego odpowiedni sos. Z warzywami dobrze komponuje się hummus. Sosy czosnkowe, meksykańskie i serowe są niemal uniwersalne i dobrze łączą się z większością potraw. W menu naszego grill party nie powinno także zabraknąć sałatki, która orzeźwi kubki smakowe gości. Polecamy prostą i szybką kompozycję z sałaty, pomidorów i sera feta bądź sałatkę z pomidorów koktajlowych i kiełek. Atmosferę i żołądki gości przyjęcia z grillem na pewno zadowoli również dobre piwo bądź odpowiednio dobrane do potraw wino. Dobrej zabawy!

Grill party