Grill w wersji vege! Przepis dla jarosza
30 min 2 osoby <15 zł

Grill w wersji vege! Przepis dla jarosza

Grillowanie to jedna z najbardziej „mięsnych” technik przyrządzania potraw. Mimo to, pieczenie na ruszcie nie zna granic! Dostarcza wielu uciech i kulinarnych wycieczek dla wegetarian i wegan.

Jedzenie przyrządzane na grillu nie musi ograniczać się do tłustych kiełbas, pikantnych żeberek oraz krwistych steków. Dzięki nowoczesnej technologii pieczenia na ruszcie nie musi także kojarzyć się z nieprzyjemnym zapachem dymu, który piecze w oczy. Zwolennicy zdrowego żywienia oraz ochrony zwierząt coraz częściej odkrywają nieograniczone możliwości grillowania. Barbecue to świetna okazja do poeksperymentowania z przepisami składającymi się tylko z warzyw i owoców. Ich kompozycja i dodatki zależą od naszej inwencji twórczej.

Wrzuć na ruszt!

Warzywa, które świetnie smakują z rusztu to m.in. papryka, ziemniaki, bakłażan, pomidor, cebula, cukinia, pieczarki, kukurydza, szparagi, oliwki, liście rzodkiewki, bądź rzymska sałata. Dobrze smakują także grillowane orzechy, winogrona, ananasy, mango, awokado, jabłka, banany, brzoskwinie, grejpfruty… Ich przyrządzenie jest proste i szybkie.

Ziemniaki z grilla warto wcześniej skropić oliwą, posypać solą, pieprzem oraz przyprawą do dań z grilla. Możemy do smaku dodać do nich paprykę, czosnek, posiekany koperek, sos barbecue. Grillowane ziemniaki dobrze smakują również, jeśli wcześniej przeleżały w marynacie z oleju słonecznikowego, soli, pieprzu, z dodatkiem czerwonej cebuli pokrojonej w pióra lub z 3 łyżkami rozmarynu. Jeśli natomiast planujemy wrzucić na ruszt pieczarki, zamarynujmy je wcześniej kompozycją z soli, pieprzu, czosnku oraz octu balsamicznego.

Ziemniaki z grilla – przepis:

  • ziemniaki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań z grilla
  • papryka
  • czosnek
  • koperek
  • sos barbecue

Grill Vege – szparagi z grilla z dipem paprykowym

To smaczne i bogate w witaminy danie, do którego przygotowania potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów, 2 papryki, łyżkę oliwy z oliwek, ząbka czosnku, kilku kropel soku z cytryny, bazylii oraz soli i pieprzu.
Szparagi myjemy i odłamujemy od nich zdrewniałe, sztywne końce. Następnie gotujemy 10-15 min w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i wkładamy ją do blendera razem z oliwą oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Do powstałego, zmiksowanego dipu, dodajemy przyprawy oraz sok z cytryny. Miękkie szparagi kładziemy na grillu. Przypieczone, polewamy dipem. Świetnie smakują i mogą także stanowić dodatek do ziemniaków lub innych warzyw. Smacznego!

Składniki:

  • szparagi (pęczek)
  • 2 papryki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • pół cytryny
  • bazylia
  • pieprz i sól

Akcesoria:
uniwersalny garnek Broil King
aluminiowe tacki ociekowe Weber

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowana cukinia i białe szparagi 30 min 2 osoby Wideo Grillowana cukinia i białe szparagi
Grillowane szparagi z szynką prosciutto 30 min 2 osoby Grillowane szparagi z szynką prosciutto
Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim 30 min 4 osoby Wideo Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim