Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Jak grillować ryby i owoce morza – Praktyczne porady

Jak grillować ryby i owoce morza – Praktyczne porady

Jak grillować ryby i owoce morza – Praktyczne porady
Grillowanie ryb i owoców morza, może wydawać się całkiem proste. Jednak, aby ryba była zawsze dobrze przyrządzona na ruszcie, należy przestrzegać kilku zasad. Przedstawiamy wskazówki oraz kilka przydatnych sztuczek, dzięki którym nasza grillowana ryba zawsze będzie idealna! 
Aby ryba nie przywarła do rusztu – wskazówki

Czysty ruszt grilla – Aby dokładnie oczyścić ruszt, użyj szczotki drucianej.

Odrobina tłuszczu – Rybę delikatnie posmaruj olejem z obu stron, jednak nie natłuszczaj nim rusztu.

Wysoka temperatura – Ryba zacznie odchodzić od rusztu gdy na jej powierzchni, powstanie przypieczona cienka skóra. Aby ją uzyskać niezbędna jest wysoka temperatura.

Dużo cierpliwości – Ryba szybciej się przypieka gdy leży w jednym miejscu na ruszcie. Pokrywa grilla w miarę możliwości powinna być zamknięta, a ryba powinna być odwracana nie częściej niż raz.

Odpowiedni czas – Rybę grilluj nieco dłużej z tej strony, którą została położona na ruszcie. Dzięki temu łatwiej odejdzie od rusztu i zyska ładny wzór prążków, charakterystyczny dla grillowanych potraw.

Sztuczka ze skórką – Jeśli grillujesz filet ze skórą, ułóż go na ruszcie najpierw skórką do góry. Po odwróceniu i upieczeniu fileta, wsuń łopatkę między skórę i mięso rybie. Mięso oddziel od skóry, która pozostanie na ruszcie.

Grillowanie ryb – Wybór właściwej ryby

Do grillowania najlepiej nadają się ryby o zwartym mięsie oraz owoce morza, ponieważ zachowują swój kształt w trakcie pieczenia i odwracania. Na grillu bez problemu można przyrządzić także ryby o delikatniejszym mięsie, jednak wymagają one nieco więcej uwagi.

Kiedy ryba jest upieczona?

Ryby w żadnym wypadku nie można piec za długo, musi zostać zdjęta z grilla zanim jej mięso zacznie rozpadać się na płaty. Ponieważ ciężko zmierzyć temperaturę mięsa rybiego, które powinno wynosić 52 – 54 stopnie. Stopień wypieczenia poznaje się po barwie – nie może być ani przezroczyste ani szkliste.  Ogólna najważniejsza zasada grillowania ryb to od 3 do 4 minut na jeden centymetr grubości ryby.

Czas przygotowania:

15 minut

Czas grillowania:

4 minuty na centymetr ryby

Akcesoria:

dwustronny żeliwny ruszt 

szczotka do czyszczenia rusztu

GD Star Rating
loading...
Jak grillować ryby i owoce morza – Praktyczne porady, 5.0 out of 5 based on 1 rating

PODOBNE ARTYKUŁY

Grillowanie na diecie? Tak! 4 zdrowe zasady

decofire
0 10
Szybkie i proste przekąski na grilla [PRZEPISY]

decofire
0 81