Grillowana dynia – jak ją wykorzystać?

Grillowana dynia – jak ją wykorzystać?

Gdy przychodzi sezon na dynie, niezmiennie co roku sięgamy po nie w przygotowywaniu obiadów, deserów czy kolacji. Chociaż dynie są późną rośliną, która dojrzałość osiąga dopiero jesienią, można sobie jeszcze pozwolić na rozpalenie grilla w ogródku lub przypiec dynię na grillu elektrycznym.

Grillowana dynia – na słodko, na słono czy na ostro?

Grillowana dynia – możemy ją przyrządzić zarówno w formie słodkiej, jak i słonej, a także na ostro. To, jaki smak uzyskamy, zależy przede wszystkim od dodatków i marynaty, w której ją obtoczymy przed pieczeniem. Z jednej strony pokrojoną na kawałki dynię (optymalne będzie pieczenie dyni w formie plastrów o grubości około 1 cm) możemy posypać cynamonem, którego smak doskonale uzupełni smak dyni i dobrze się z nim skomponuje. Z drugiej strony przygotować możemy marynatę z oliwy z dodatkiem czosnku i odrobiną soli. W ten sposób przygotujemy dynię raczej do podania w potrawach obiadowych.

Dania z grillowanej dyni

Potrawy, w jakich wykorzystamy dynię trzeba sprecyzować jeszcze przed marynowaniem i przyprawianiem rośliny. W zależności od sposobu przygotowania surowej jeszcze dyni przygotujemy zupy, sałatki, sosy, ale również na przykład lody z dodatkiem dyni.

Lekko posoloną, wymieszaną w oliwie i czosnku, po upieczeniu możemy wykorzystać do przygotowania uwielbianej przez wielu zupy dyniowej. Podczas grillowania warzywo uzyska doskonały, lekko wędzony smak, który wzbogaci aromat zupy-krem i nada nieco innego charakteru niż w przypadku przygotowywania zupy z dyni upieczonej w piekarniku. Jako dodatek do sałatek dobrze sprawdzą się średniej wielkości kawałki dyni doprawione niewielką ilością soli oraz ziół, np. tymianku czy rozmarynu. Taką wersję warzywa można wzbogacić dodatkowo szczyptą ostrej czerwonej papryki lub pieprzu kajeńskiego.

Z kolei dynia przygotowywana na słodko to doskonała przekąska dla najmłodszych. Nawet tym maluchom, które nie przepadają za dynią, jej grillowana wersja z dodatkiem miodu* lub cynamonu z pewnością przypadnie do gustu.

*Stosując miód w przygotowywaniu potraw na grillu pamiętajmy, aby nie piec ich zbyt długo. Miód szybko nabiera temperatury i pali się, a w wyniku tego traci swój smak i właściwości.

Zobacz również:

Nowy Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem
Tofu wędzone 5h 2 osoby Tofu wędzone
Wędzone chili w proszku 8h 2 osoby Wędzone chili w proszku