Grillowana kukurydza – jak ją przyrządzić?
Skoro nastał sezon na kukurydzę i jest jej coraz więcej w sklepach oraz na bazarach, warto pomyśleć nad przygotowaniem tego warzywa. Najczęściej stosowaną metodą jest gotowanie w wodzie. Warto wprowadzić do menu coś nowego. Co powiecie na kukurydzę z grilla?
Smak gotowanej kukurydzy zna każdy. Najwyższy czas sprawdzić, jak smakuje jej grillowany odpowiednik. Kukurydzę grillujemy w kolbach. Raczej unikamy wystawiania ziaren bezpośrednio na działanie wysokich temperatur. Trzeba o tym pamiętać już na etapie przygotowań do pieczenia. Ważne, aby zostawić część liści okrywających kolbę z ziarnami kukurydzy. Dzięki temu spieką się jedynie niejadalne liście, a sedno potrawy stanie się miękkie i aromatyczne.
Sprawdź także: Grillowane warzywa. Jak grillować?
Grillowana kukurydza to doskonały dodatek do dań mięsnych lub pyszna przekąska. Warto sięgnąć po to warzywo, tym bardziej, że sezon na nie jest bardzo krótki – trwa tylko w sierpniu i we wrześniu. Kukurydza ma mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę D, E, K oraz A. Jest bogata w potas, sód, wapń czy magnez. Ze względu na liczne zalety zdrowotne, zdecydowanie warto wprowadzić ją do swojej diety.
Sprawdź także: Stek Tomahawk Ribeye z grillowaną kukurydzą
W sklepach dostępne są specjalne akcesoria służącego do tego, aby grillowana kukurydza była przygotowana w jak najprostszy sposób. Jeżeli chcesz bezpiecznie zgrillować kukurydzę, zaopatrz się w szpikulce do grillowania tego warzywa.
Składniki
- 2 kolby kukurydzy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- Dodatkowo:
- Ulubione zioła
Przygotowanie:
- Liście ochraniające kolbę należy delikatnie odsunąć, aby umożliwić opłukanie kukurydzy. Czyste ziarna można posolić, a nawet posmarować odrobiną oliwy z oliwek, na przykład w połączeniu z ziołami. Doprawione warzywo przykrywamy liśćmi i możemy rozpocząć grillowanie.
- Grill rozgrzej do 160-180 stopni Celsjusza. Na ruszcie połóż kolby kukurydzy, grilluj pod przykryciem.
- Po około 5 minutach odwróć ją na drugą stronę.
- Grillowana kukurydza powinna być gotowa po 20-30 minutach pieczenia.
- Jeżeli chcesz przygotować danie jeszcze szybciej, kolby kukurydzy można także wcześniej podgotować. Wówczas całkowicie odrywamy liście, myjemy warzywo i gotujemy w wodzie kilka minut. Następnie przyprawiamy w podobny sposób, jak kolby grillowane w liściach. Układamy na ruszcie na około 10 minut w temperaturze 160-180 stopni.