Grillowana lemoniada
Chcesz zaskoczyć gości oryginalnym podejściem do grilla? Nic prostszego. Postaw na najnowsze grillowe trendy. Zaskoczymy Cię – wcale nie chodzi o steki. Tym razem na stole pojawi się… grillowana lemoniada!
Lemoniada z grilla to pomysł na orzeźwiający dodatek do grillowanych dań. Delikatnie grillowana cytryna zyskuje zupełnie inny wymiar smaku, traci goryczkę, którą zastępuje przyjemna dla podniebienia, nieco przygaszona kwasowość. Doskonały pomysł na przyjęcie dla dzieci czy spotkanie ze znajomymi. Lemoniada ugasi pragnienie nawet w najgorętszy dzień!
Składniki
- kilka dużych cytryn
- szklanka brązowego cukru
- 4 szklanki wody
- 4 szklanki lodu
Przygotowanie:
- Cytryny umyj i pokrój na plastry. Posyp je cienką warstwą cukru z obu stron. Tak przygotowane owoce połóż na grilla i poczekaj około 5-10 minut, aż cukier się skarmelizuje (cytryna zmięknie i puści sok).
- Zdejmij cytryny z rusztu i odstaw na około 10 minut. Wyciśnij sok z grillowanych owoców do dzbanka, dodaj cukier i kilka plastrów świeżej cytryny. Zalej to wodą mineralną i dodaj lód. Mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru.
- Lemoniadę serwuj na zimno. Przed podaniem najlepiej ją schłodzić przez około godzinę w lodówce.