Grillowana Pierś z Kurczaka z Cytryną i Oregano
Propozycja na pyszne danie Grill360 – grillowana pierś z kurczaka z cytryną i oregano. Propozycja idealna na letni obiad lub kolację prosto z grilla. Danie proste, z którego przygotowaniem powinien poradzić sobie każdy. Jednocześnie daje rewelacyjny efekt końcowy. Spróbujcie!
UWAGA:
a) ścieranie skórki z cytryny : żółtą skórkę z cytryny, zawierającą olejek eteryczny, można łatwo zetrzeć na kuchennej tarce o drobnych otworach – należy jednak pamiętać aby przy ścieraniu do żółtej skórki nie dostały się gorzkie drobiny albedo ( biała warstwa )
b) aby łatwo wycisnąć ręką sok z cytryny należy: odkroić oba końce cytryny aż do miąższu, następnie przekroić cytrynę na pół 🙂
Składniki
- 6 filetów z piersi kurczaka, po 170g każdy
- Składniki na marynatę:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- drobno starta skórka i sok z 2 ekologicznych cytryn
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżki czerwonej papryki w proszku
- 1½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Składniki na marynatę wymieszać w średniej wielkości misce.
- Filety położyć na dużym talerzu i równomiernie pokryć marynatą, nanosząc ją łyżką lub pędzlem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
- Grill przygotować do grillowania metodą bezpośrednią w średniej temperaturze. Pamiętamy aby przed grillowaniem oczyścić szczotką ruszt grilla.
- Filety z piersi kurczaka ułożyć na ruszcie gładką stroną do dołu i grillować metodą bezpośrednią w średniej temperaturze przy zamkniętej pokrywie przez 8-12 minut, aż mięso stwardnieje i dobrze się upiecze. Piersi z kurczaka raz lub dwa razy odwrócić. Podajemy na ciepło z odpowiednio dobranymi dodatkami 🙂