Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla
30 min 4 osoby <30 zł Wideo

Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla

Grillowane owoce to szybka i smaczna przekąska lub baza deseru. W tym przepisie postanowiłem wykorzystać ananasa, który nie bez powodu nazywany jest bombą witaminową. Wysoka zawartość witaminy C, B oraz błonnika sprawia, że owoc ten jest uwielbiany i doceniany również przez osoby dbające o linię.

„Dzisiaj przygotowałem grillowane plastry ananasa w marynacie z cydru, miodu i cynamonu. Owoce proponuję podawać w towarzystwie bitej śmietany, lodów lub wybranego deseru.” Michał Dobosz

Ananas z grilla może być również ciekawym dodatkiem do mięs i burgerów. Jego słodki i soczysty miąższ doskonale przełamuje wytrawny smak potraw.

Składniki

  •  ananas
  •  miód
  •  cydr
  •  świeży cynamon

Przygotowanie:

  1. Zacząłem od pokrojenia i obrania owocu. Odciąłem oba końce, następnie przy pomocy noża pozbyłem się skórki i wszystkich ciemnych oczek.
  2. Ananasa pokroiłem w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie wydrążyłem środek, który nie należy do najsmaczniejszych.
  3. Następnym krokiem było przygotowanie aromatycznego dodatku na bazie cydru, miodu oraz świeżo startego cynamonu.
  4. Tak powstałą marynatą nasmarowałem owoce.
  5. Kiedy ruszt osiągnął wymaganą temperaturę (180 stopni), zacząłem układać plastry ananasa obok siebie. Każdą ze stron grillowałem ok. 10 minut. Opiekane owoce smarowałem dodatkową warstwą marynaty dzięki czemu nabrały niezwykle intensywnego aromatu i złocistego koloru.
  6. Gotowe, zarumienione ananasy przełożyłem na talerz.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Nowy Pieczone brokuły z grilla 30 min 2 osoby Pieczone brokuły z grilla
Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem
Tofu wędzone 5h 2 osoby Tofu wędzone