Grillowane banany z migdałami
Masz ochotę na coś słodkiego, ale szybkiego w przygotowaniu? Marek Siol, autor bloga Hungry Eyes, ma dla Ciebie przepis na grillowane banany z migdałami. Sprawdź koniecznie!
Kolejny raz udowadniamy, że na grillu można przygotować naprawdę wszystko. Doskonałym pomysłem są desery w grillowym wydaniu. Dzięki wysokiej temperaturze banany zamieniają się w przepyszny, kremowy mus, który smakuje zarówno najmłodszym, jak i nieco starszym miłośnikom grillowania.
Składniki
- 4 banany
- 3 łyżki miodu
- 1 pomarańcza
- duża garść płatków migdałowych
- jogurt grecki tłusty
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Banany obierz i posmaruj delikatnie olejem. Dzięki temu nie będą przywierać do grilla. Płatki migdałowe upraż na złoty kolor na patelni lub płycie żeliwnej grilla.
- Owoce grilluj z każdej strony, a pod koniec pieczenia – polej grillowane banany łyżką miodu.
- Czas na sos do bananów z grilla. W misce wymieszaj jogurt z płatkami migdałów, skórką z połowy pomarańczy i jej sokiem oraz z pozostałym miodem.
- Grillowane banany ułóż na talerzu i podawaj z jogurtowym kremem.
Może Ci się przydać:
-
Patelnia żeliwna 12 cm Lodge Cast Iron (H5MS)148.00 zł 100.80 zł