Grillowane banany z migdałami
30 min 2 osoby <15 zł

Grillowane banany z migdałami

Masz ochotę na coś słodkiego, ale szybkiego w przygotowaniu? Marek Siol, autor bloga Hungry Eyes, ma dla Ciebie przepis na grillowane banany z migdałami. Sprawdź koniecznie!

„Aby zapobiec przywieraniu bananów do grilla, posmaruj je delikatnie olejem. ” Marek Siol

Kolejny raz udowadniamy, że na grillu można przygotować naprawdę wszystko. Doskonałym pomysłem są desery w grillowym wydaniu. Dzięki wysokiej temperaturze banany zamieniają się w przepyszny, kremowy mus, który smakuje zarówno najmłodszym, jak i nieco starszym miłośnikom grillowania.

Składniki

  • 4 banany
  • 3 łyżki miodu
  • 1 pomarańcza
  •  duża garść płatków migdałowych
  •  jogurt grecki tłusty
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Banany obierz i posmaruj delikatnie olejem. Dzięki temu nie będą przywierać do grilla. Płatki migdałowe upraż na złoty kolor na patelni lub płycie żeliwnej grilla.
  2. Owoce grilluj z każdej strony, a pod koniec pieczenia – polej grillowane banany łyżką miodu.
  3. Czas na sos do bananów z grilla. W misce wymieszaj jogurt z płatkami migdałów, skórką z połowy pomarańczy i jej sokiem oraz z pozostałym miodem.
  4. Grillowane banany ułóż na talerzu i podawaj z jogurtowym kremem.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Flambirowane banany w rumie z cynamonem 30 min 2 osoby Wideo Flambirowane banany w rumie z cynamonem
Flambirowane brzoskwinie 15 min 2 osoby Wideo Flambirowane brzoskwinie
Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla 30 min 4 osoby Wideo Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *