Grillowane boczniaki z czosnkiem i pietruszką
15 min 2 osoby <30 zł

Grillowane boczniaki z czosnkiem i pietruszką

Masz ochotę na grzyby z grilla? Świetnie się składa! Autor bloga Hungry Eyes, Marek Siol poleca przepis na grillowane boczniaki z czosnkiem i pietruszką. Sprawdź, jak je przygotować!

„Kiedy grillowane boczniaki zrobią się miękkie, możesz dodać pietruszkę i doprawić wszystko solą i pieprzem.” Marek Siol

Proponowany przez nas przepis na boczniaki to bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Grzyby te posiadają mnóstwo cennych wartości odżywczych, są bogate w białko, sole mineralne, m.in. sód, wapń, selen, potas oraz witaminy z grupy D i grupy B. To nietypowe grzyby, które powinniśmy uwzględnić w naszej codziennej diecie. Dodatkowo boczniaki obniżają poziom cholesterolu i cukru – samo zdrowie podane prosto z grilla!

Składniki

  •  opakowanie boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  •  olej rzepakowy
  •  parmezan
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie boczniaków z grilla zacznij od porwania grzybów na wąskie paski. Następnie posiekaj pietruszkę i ząbki czosnku. Boczniaki wrzuć na ruszt i smaż z olejem i czosnkiem kilka minut.
  2. Kiedy grillowane boczniaki zrobią się miękkie, możesz dodać pietruszkę i doprawić wszystko solą i pieprzem.
  3. Boczniaki z czosnkiem grilluj jeszcze około 3 minuty.  Ja grillowałem na grill gazowy Weber oraz użyta została płyta żeliwna do grillowania boczniaków.
  4. Boczniaki z grill gazowy podawaj na talerzu z kilkoma płatami parmezanu.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek z sosem śliwkowym 30 min 2 osoby Wideo Stek z sosem śliwkowym
Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą 30 min 2 osoby Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą
Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów 30 min 2 osoby Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *