Grill360 Przepisy Grillowanie wołowiny Grillowane Nachosy ziemniaczano-wołowe z salsą pomidorową

Grillowane Nachosy ziemniaczano-wołowe z salsą pomidorową

Grillowane Nachosy ziemniaczano-wołowe z salsą pomidorową

Kto z nas nie lubi solidnej porcji nachosów w towarzystwie roztopionego sera i szerokiej gamy dipów?

Osobiście nie znam nikogo, kto przeszedłby obojętnie obok miski pełnej popularnych ziemniaczanych przekąsek. Dzisiaj przygotowałem dla Was miłą niespodziankę, domowe nachosy z grilla z dodatkiem salsy ze świeżych pomidorów. Zapraszam do wspólnego grillowania.

Grillowane Nachosy – przygotowanie:

Nieobrane, ale wcześniej oczyszczone młode ziemniaczki pokroiłem w talarki i polałem obficie oliwą. Doprawiłem do smaku solą, spora ilością czarnego pieprzu i słodką czerwoną papryką. Jeżeli wolicie ostrzejsze potrawy, nie bójcie się eksperymentować, ostra papryka sprawdzi się równie dobrze.

Następnie, plastry ziemniaków ułożyłem na papierze do pieczenia i umieściłem je na rozgrzanym grillu gazowym. Pamiętajcie, aby robić to ostrożnie, w innym wypadku część potencjalnych nachosów może wylądować na ziemi.

Talarki pozostawiłem na 20 minut w 220 stopniach, aby równomiernie się opiekły.

W międzyczasie zająłem się przygotowaniem steku z łaty. Mięso delikatnie naoliwiłem i oprószyłem solą oraz pieprzem. Wołowinę smażyłem na grillu węglowym, przy pomocy bardzo funkcjonalnej patelni do systemu GBS. Równocześnie doglądałem opiekających się ziemniaczków. Nie mogłem się doczekać kiedy połączę je ze serem, mięsem i aromatyczną salsą.


Grillowane Nachosy

Kiedy nachosy były optymalnie wypieczone, przełożyłem je do żeliwnej patelni. Zgrillowany stek z łaty pokroiłem w poprzek włókien na drobne kawałki. Mięsem przykryłem talarki, a na wierzch wysypałem dwa rodzaje startego sera; mozzarelle i cheddar. Naczynie wstawiłem na rozgrzany ruszt i zapiekałem ok. 10 – 15 minut.

Żeby wzbogacić smak naszych nachosów postanowiłem podać je ze śmietaną i orzeźwiającą salsą. Pokrojone soczyste pomidory wymieszałem z drobno posiekaną czerwoną cebulą, papryczką chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec doprawiłem solą i pieprzem.

Zapieczone z mięsem i serem talarki, udekorowałem kleksem kwaśnej śmietany i pomidorowym sosem. Niezwykle sycąca przekąska zniknęła z talerzy w błyskawicznym tempie.

Skorzystaj z przepisu i zaskocz swoich gości.

Michał Dobosz

Grillowane Nachosy

 

Grillowane Nachosy – Składniki:
  • ziemniaki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • słodka lub ostra papryka
  • stek z łaty wołowej
  • starty ser mozzarella
  • starty ser cheddar
  • śmietana

Salsa:

  • czerwona cebula
  • pomidory
  • czosnek
  • papryczka chilli

Czas przygotowania:
40 minut
Czas grillowania:
40 minut
Liczba osób – porcji:
4 os.

Akcesoria:

patelnia żeliwna

Autor przepisu: Michał Dobosz
autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Grillowane Nachosy ziemniaczano-wołowe z salsą pomidorową, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY