Ciepłe owoce upieczone na grillu z gałką lodów lub z dodatkiem semifreddo są stylowym zwieńczeniem posiłku na grillu. Owoce pasują również do kruchych ciasteczek lub do kawałka ucieranej babki. Dowiedz się, jak grillować owoce, aby zachwycić Twoich gości!

Przy grillowaniu owoców obowiązują podobne zasady jak przy grillowaniu warzyw. Owoce powinny być dojrzałe (albo prawie dojrzałe), ale jeszcze dosyć twarde, gdyż zmiękną na grillu. Podczas pieczenia trzeba je uważnie obserwować i od czasu do czasu odwracać. Większość owoców robi się jeszcze bardziej słodsza i soczysta, kiedy się je grilluje na złoto-brązowo. Jednak nie mogą zbyt długo leżeć w jednym miejscu rusztu, gdyż zawarty w nich cukier szybko się przypala. Aby sprawdzić czy owoce są dobrze upieczone, wsuń pod jeden z nich łopatkę i delikatnie unieś.

Sprawdź także: Flambirowane brzoskwinie z grilla

Grillowane owoce

Jak grillować owoce?

Poniższe dane (gatunki owoców, ich grubość, waga i czas grillowania) są jedynie ogólnymi wytycznymi, a nie żelaznymi regułami. W rzeczywistości na czas pieczenia wpływają takie czynniki jak ciśnienie atmosferyczne, wiatr, temperatura powietrza. Czas grillowania owoców zależy głównie od stopnia ich dojrzałości.

  • Ananas – obrany, pozbawiony drewnianego rdzenia, pokrojony na plastry o grubości 1 cm, albo na 2,5 centymetrowe cząstki – 6-10 minut metodą bezpośrednią na średniej temperaturze.
  • Banan – przepołowiony wzdłuż – 6-8 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.
  • Brzoskwinia –  przepołowiona wzdłuż, pozbawiona pestki – 8-10 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.
  • Gruszka – przepołowiona wzdłuż – 10-14 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.
  • Jabłko – całe – 35-40 minut metodą pośrednią w średniej temperaturze.
  • Jabłko – plastry grubości 1 cm. – 4-6 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.
  • Morela – przepołowiona, pozbawiona pestki – 6-8 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.
  • Nektaryna – przepołowiona wzdłuż, pozbawiona pestki – 8-10 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.
  • Truskawka4-5 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.

grillowanie owoców

Sprawdź także: Jak długo grillować dania na ruszcie?