Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Grillowane owoce – Jak grillować owoce?

Grillowane owoce – Jak grillować owoce?

    decofire
    0 975
    Grillowane owoce – Jak grillować owoce?

    Ciepłe owoce upieczone na grillu z gałką lodów lub z dodatkiem semi-freddo są stylowym zwieńczeniem posiłku na grillu. Owoce pasują również do kruchych ciasteczek lub do kawałka ucieranej babki.

    Przy grillowaniu owoców obowiązują podobne zasady jak przy grillowaniu warzyw. Owoce powinny być dojrzałe (albo prawie dojrzałe), ale jeszcze dosyć twarde gdyż zmiękną na grillu. Podczas pieczenia trzeba je uważnie obserwować i od czasu do czasu odwracać. Większość owoców robi się jeszcze bardziej słodsza i soczysta kiedy się je grilluje na złoto brązowo. Jednak nie mogą zbyt długo leżeć w jednym miejscu rusztu gdyż zawarty w nich cukier szybko się przypala. Aby sprawdzić czy owoce są dobrze upieczone wsuń pod jeden z nich łopatkę i delikatnie unieś.

     Jak grillować owoce?

    Poniższe dane (gatunki owoców, ich grubość, waga i czas grillowania) są jedynie ogólnymi wytycznymi, a nie żelaznymi regułami. W rzeczywistości na czas pieczenia wpływają takie czynniki jak ciśnienie atmosferyczne, wiatr, temperatura powietrza. Czas grillowania owoców zależy głównie od stopnia ich dojrzałości.

    Ananas – obrany, pozbawiony drewnianego rdzenia, pokrojony na plastry o grubości 1 cm, albo na 2,5 centymetrowe cząstki – 5-10 minut metodą bezpośrednią na średniej temperaturze.

    Banan – przepołowiony wzdłuż – 6-8 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.

    Brzoskwinia –  przepołowiona wzdłuż, pozbawiona pestki – 8-10 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.

    Gruszka – przepołowiona wzdłuż – 10-12 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.

    Jabłko – całe – 35-40 minut metodą pośrednią w średniej temperaturze.

    Jabłko – plastry grubości 1 cm. – 4-6 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.

    Morela – przepołowiona, pozbawiona pestki – 6-8 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.

    Nektaryna – przepołowiona wzdłuż, pozbawiona pestki – 8-10 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.

    Truskawka – 4-5 minut metodą bezpośrednią w średniej temperaturze.

    GD Star Rating
    loading...
    Grillowane owoce - Jak grillować owoce?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

    PODOBNE ARTYKUŁY