Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania AKADEMIA ZDROWEGO GRILLOWANIA Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim

Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim

Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim

Wraz z Natalią, która w Grill360, prowadzi Akademię Zdrowego Grillowania, postanowiliśmy przygotować błyskawiczną, lekką i zdrową przekąskę z grilla.

Grillowane szparagi w towarzystwie soczystego melona, owinięte szynką parmeńską, oprószone brazylijskimi orzechami i skropione odrobina octu balsamicznego.

Przystawka sprawdzi się doskonale podczas upalnych, letnich dni, a świeże warzywa staną się naszym sezonowym akcentem.

Do dzieła! 

Grillowane szparagi – przygotowanie

Zaczęliśmy od umycia i obrania szparagów, które są bogatym źródłem fosforu i wapnia.

Kolejnym krokiem było pokrojenie melona miodowego i wydrążenie z niego pestek. Wybraliśmy najsłodszy gatunek, ponieważ idealnie komponuje się z charakterystycznym smakiem szynki parmeńskiej.

Paski melona bez skórek i nasion odłożyliśmy na bok i wróciliśmy do wcześniej przygotowanych szparagów. Odmiana zielona, swój kolor zawdzięcza silnemu nasłonecznieniu i uważana jest za najzdrowszą. Przed grillowaniem, oczyszczone warzywa skropiliśmy oliwą z oliwek i doprawiliśmy do smaku solą oraz pieprzem. Kilka minut na ruszcie sprawiło, że szparagi upiekły się al dente, a ich cenne właściwości zostały zachowane.

Opieczone warzywa połączyliśmy z kawałkami melona, a następnie owinęliśmy je dwoma plasterkami szynki parmeńskiej. Tak przygotowane roladki umieściliśmy z powrotem na rozgrzanym grillu.

Przedostatnim etapem przygotowania przekąsek było posiekanie brazylijskich orzechów i ułożenie ich na wierzchu dania.

Orzeszki para, bo tak brzmi ich druga nazwa, odznaczają się wysoką zawartością selenu, który wspiera naszą odporność i pozwala zachować młody wygląd na dłużej.

Tak podane roladki pozostało tylko udekorować gęstym octem balsamicznym.

Potrawa przyrządzona w kilka minut z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania i wyważonego smaku.

Smacznego

SKŁADNIKI:

  • świeże zielone szparagi
  • melon miodowy
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • szynka parmeńska
  • orzechy brazylijskie
  • ocet balsamiczny

Czas przygotowania:
20 minut
Czas grillowania:
15 minut
Liczba osób – porcji:
4 os.

Akcesoria:

deska

młynek 

nóż

 

Grillowane szparagi Michała Dobosza

 

Autor przepisu: Michał Dobosz
autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Grillowanie na diecie? Tak! 4 zdrowe zasady

decofire
0 139
Szybkie i proste przekąski na grilla [PRZEPISY]

decofire
0 216