Szparagi z grilla
30 min 2 osoby <60 zł

Szparagi z grilla

Sezon na szparagi trwa. Jest krótki, więc nie można go przegapić! Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają zaledwie 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.

Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Zielone szparagi są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. W związku z tym posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości, ponieważ pod skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń.

Wybieramy dodatek:

  • sezam
  • prażone migdały
  • szynka parmeńska
  • rukola
  • gęste balsamico
  • melon
  • kozi ser
  • parmezan
  • grillowana gruszka
  • grillowana cukinia
  • grillowana dynia
  • grillowany batat
  • grillowany burak
  • pesto
  • hummus

Propozycja:

szparagi + grillowana gruszka + prażone migdały + sos balsamiczny

Akcesoria:

kosz do grillowania warzyw ze stali nierdzewnej

Składniki

  •  pęczek zielonych szparagów
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  •  sól morska
  •  pieprz świeżomielony

Przygotowanie:

  1. 1. Odłamujemy twarde końcówki, myjemy i wysuszamy,
  2. Szparagi smarujemy oliwą i układamy na ruszcie,
  3. Grillujemy przez ok 3 -5 min z każdej strony,
  4. Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy octem balsamicznym.
  5. Tak przygotowane szparagi możemy zjeść solo lub połączyć z wybranymi dodatkami.

Zobacz również:

Nowy Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem 30 min 4 osoby Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem
Pieczone brokuły z grilla 30 min 2 osoby Pieczone brokuły z grilla
Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem