Grill360 Przepisy Grillowane szparagi z szynka prosciutto

Grillowane szparagi z szynka prosciutto [PRZESPIS HUNGRY EYES]

decofire
0 377
Grillowane szparagi z szynka prosciutto [PRZESPIS HUNGRY EYES]

Sezon na szparagi trwa! Autor bloga Hungry Eyes Marek Siol, poleca przepis na szparagi z grilla z szynką prosciutto. Podczas przygotowywania dania pamiętaj, aby złamać końcówki szparagów, ale nie obierać czubków, ponieważ są bardzo delikatne. Warzywa należy jedynie pozbawić włókien.

Grillowane szparagi: składniki

  • zielone szparagi 500 g
  • szynka prosciutto lub specka (tyle plastrów, ile szparagów)
  • dwa żółtka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek 50 ml
  • sok z połowy cytryny

Grillowane szparagi: sposób przygotowania

Szparagi na grilla odpowiednio przygotuj. Złam ich końcówki lub odetnij, następnie obierz je obieraczką do warzyw.

szparagi na grilla

Każdego szparaga owiń szynką i grilluj, aż zarumieni się mocno z każdej strony. Grillowanie szparagów powinno zająć około 10 minut.

szparagi na grilla

W tym czasie przygotuj sos. Do miski wbij żółtka i dopraw je solą i pieprzem oraz wgnieć 0,5 ząbka czosnku. Dolewaj powoli oliwę i energicznie ucieraj, aż sos zrobi się puszysty. Stopniowo dodaj sok z cytryny i ucieraj jeszcze chwilę.

sos do szparagów

Grillowane szparagi polej sosem. Gotowe!

Smacznego!

Marek Siol

Hungry Eyes

www.hungryeyes.pl

GD Star Rating
loading...