Burgery to jedno z najpopularniejszych dań przyrządzanych na grillu. Przedstawiamy kilka praktycznych porad, które pozwolą Ci uniknąć podstawowych błędów i sprawią, że Twoje burgery zawsze będą pyszne. Grillowanie burgerów jest niezwykle proste, ale warto poznać kilka niezawodnych tricków – pozwolą nam one osiągnąć doskonałe rezultaty.

Aby były soczyste

Tłuszcz zawarty w mięsie sprawia, że burgery są soczyste. Z tego też względu do ich przyrządzenia lepiej nadaje się mięso mielone z łopatki niż z polędwicy lub udźca. Wołowa łopatka zawiera 18% tłuszczu, a chudy kawałek z udźca jedynie 12%. Oczywiście, zazwyczaj nie wiadomo, z której części pochodzi oferowana w sklepie mielona wołowina. Można jednak poprosić rzeźnika o zmielenie łopatki wołowej, ewentualnie z niewielkim dodatkiem polędwicy dla wzbogacenia smaku. Podczas grillowania warto także zrobić niewielkie zagłębienie na środku burgera albo wbić w środek mięsa kostkę lodu – ten trick zapewni nam wyjątkową soczystość mięsa.

Sprawdź także: Jakie mięso na burgery wybrać? 

Wszystko zależy od przypraw

Burgery z samej wołowiny są w smaku nieco mdłe, dlatego mięso należy mocno doprawić solą i pieprzem. Dodatkowo składniki takie jak sos worcester, chili albo starta cebula, nie tylko poprawiają smak mięsa, ale czynią je bardziej soczystym. Możemy wypróbować też inne przepisy na burgery, np. dodać do mięsa oliwki, by otrzymać burgery w stylu greckim albo połączyć wołowinę z kolendrą. Pamiętajmy o tym, aby dodatki drobno posiekać, dzięki czemu burger nie będzie się rozpadał.

Grillowanie burgerów

Grillowanie burgerów – odpowiedni kształt

Idealny surowy hamburger ma grubość 2 cm. Jeżeli jest cieńszy to podczas grillowania wyschnie, zanim utworzy się na nim chrupiąca skórka. Z kolei gdy jest grubszy, może się nieapetycznie zwęglić z wierzchu przed osiągnięciem odpowiedniego stopnia wypieczenia w środku (tzw. medium rare, czyli średnio wypieczony). Burgery możesz formować samodzielnie lub skorzystać z dodatkowych akcesoriów. Na rynku dostępne są specjalne prasy do burgerów, dzięki którym otrzymasz burger o idealnych proporcjach.

Zawsze płaski kształt

Mięso nieco zwykle puchnie na grillu, innymi słowy ich powierzchnia zbytnio się wybrzusza, przez to później trudno je obłożyć dodatkowymi składnikami. Aby tego uniknąć, w środku surowego burgera robi się wgłębienie palcem lub łyżką.

Sprawdź także: Burger – z czego przygotować? Alternatywy dla klasycznej wołowiny

Burgery wystarczy raz odwrócić

Burgery należy tylko raz odwrócić na drugą stronę i to we właściwym momencie. Moment ten rozpoznaje się, próbując podnieść mięso łopatką. Jeżeli przywiera ono do rusztu, rezygnujemy i ponawiamy próbę minutę później.  Jeżeli burger bez problemów daje się ponieść z rusztu, można go obrócić.

Eksperymentuj z pieczywem

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości, wypróbuj też innych rodzajów pieczywa! Grecka pita, hinduskie Naan albo fit bułki z powodzeniem zastąpią klasyczne, maślane pieczywo. Zaskocz swoich gości!

Burger po grecku