Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Jak grillować burgery – 5 praktycznych porad

Jak grillować burgery – 5 praktycznych porad

    decofire
    0 3374
    Jak grillować burgery – 5 praktycznych porad

    Burgery to jedno z najpopularniejszych dań przyrządzanych na grillu. Przedstawiamy kilka praktycznych porad, które pozwolą Ci uniknąć podstawowych błędów i sprawią, że Twoje burgery zawsze będą pyszne.

     

    Aby były soczyste

    Tłuszcz zawarty w mięsie sprawia, że burgery są soczyste. Z tego też względu do ich przyrządzenia lepiej nadaje się mięso mielone z łopatki niż z polędwicy lub udźca. Wołowa łopatka zawiera 18 % tłuszczu, a chudy kawałek z udźca jedynie 12 %. Oczywiście zazwyczaj nie wiadomo z której części pochodzi oferowana w sklepie mielona wołowina. Można jednak poprosić rzeźnika o zmielenie łopatki wołowej, ewentualnie z niewielkim dodatkiem polędwicy dla wzbogacenia smaku.

    Wszystko zależy od przypraw

    Mięso z samej wołowiny są w smaku nieco mdłe, dlatego mięso należy mocno doprawić solą i pieprzem. Dodatkowo składniki takie jak sos worcester, chili albo starta cebula, nie tylko poprawiają smak mięsa ale czynią je bardziej soczystym.

    burgery

    Odpowiedni kształt

    Idealny surowy hamburger ma grubość 2 cm. Jeżeli jest cieńszy to podczas grillowania wyschnie, zanim utworzy się na nim chrupiąca skórka. Z kolei gdy jest grubszy, może się nieapetycznie zwęglić z wierzchu przed osiągnięciem odpowiedniego stopnia wypieczenia w środku (tzw medium rare, czyli średnio wypieczony).

    Zawsze płaski kształt

    Mięso nieco zwykle puchnie na grillu, innymi słowy ich powierzchnia zbytnio się wybrzusza, przez to później trudno je obłożyć dodatkowymi składnikami. Aby tego uniknąć w środku surowego burgera robi się wgłębienie palcem lub łyżką.

    Burgery Wystarczy raz odwrócić

    Burgery należy tylko raz odwrócić na druga strone, I to we właściwym momencie. Moment ten rozpoznaje się próbując podnieść mięso łopatką. Jeżeli przywiera ono do rusztu, rezygnujemy i ponawiamy próbę minutę później.  Jeżeli burger bez problemów daje się ponieść z rusztu, można go obrócić.

    GD Star Rating
    loading...
    Jak grillować burgery - 5 praktycznych porad, 3.8 out of 5 based on 6 ratings

    PODOBNE ARTYKUŁY