Grillowanie na drewnianych deskach to świetny sposób na to, aby nasze potrawy nabrały niepowtarzalnego aromatu i smaku. Łosoś grillowany na desce to obecnie jedno z najbardziej popularnych dań. Mięso nie tylko zyskuje dodatkowe nuty, jak np. klon, cedr czy buk, ale również pozostaje niezwykle soczyste. Grillowanie na desce to doskonała metoda uzyskania perfekcyjnego dania.

Metodę grillowania na deskach, zapoczątkowali rdzenni Amerykanie, prawdopodobnie grillowali oni w ten sposób ryby i dziczyznę. Przez lata metoda ta była udoskonalana, by wreszcie stać się prawdziwą sztuką grillowania. Obecnie na desce można grillować dosłownie wszystko: drób, warzywa, owoce czy sery. Należy jednak pamiętać, że w tym sposobie grillowania najważniejszy jest wybór odpowiedniego drewna do danego rodzaju potrawy. Ważną wskazówką jest tutaj, abyśmy unikali grillowania na deskach zawierających żywicę, bowiem sprawia ona, że potrawy nabierają gorzkiego smaku.

Jak grillować na desce

Grillowanie na desce – rodzaje drewna a rodzaj potrawy

  • Olcha – najbardziej polecana do grillowania owoców morza. Wytwarza lekko dymny smak, który jednocześnie nie przytłacza delikatnych owoców morza.
  • Cedr – najbardziej popularny rodzaj drewna przeznaczony do grillowania. Wykorzystuje się go do grillowania ryb, w szczególności łososia. Świetnie nadaje się także do grillowania owoców morza czy serów.
  • Wiśnia – deski wykonane z tego rodzaju drewna, zostawiają lekko owocowy posmak. Idealnie będzie się on komponował z mięsami, takimi jak wołowina czy drób. Również warzywa i owoce będą świetnie smakowały przyrządzone na takiej desce.
  • Hickory – najbardziej charakterystyczny rodzaj drewna, pozostawiający w potrawach mocny aromat. Najlepiej komponuje się z drobiem i wołowiną.
  • Klon – drewno to wytwarza lekko słodki, dymny posmak, który nie jest mocno wyczuwalny w potrawach. Najlepiej pasuje do drobiu i wołowiny, a także do owoców i serów.

Deska do grillowania łososia

Jak odpowiednio przygotować deskę do grillowania?

Najważniejszą kwestią jest, aby deskę namoczyć co najmniej przez 60 minut, zanim rozpoczniemy grillowanie. Dzięki temu nie doprowadzimy do sytuacji, w której deska się zapali. W grillu węglowym wskazane jest grillowanie metodą bezpośrednią (przesuwając żar na jedną stronę). Podobnie w grillu gazowym. Namoczoną deskę umieszcza się bezpośrednio nad źródłem ognia, dzięki temu chłonie ona cały aromat dymu.

Deskę możemy użyć ponownie. Wystarczy tylko umyć ją pod wodą oraz natrzeć gruboziarnistą solą (sól ma tu funkcję proszku do czyszczenia), a następnie spłukać. Tak oczyszczoną deskę do grillowania możemy zastosować na kolejnym barbecue.

Deska do grillowania

Jak grillować na desce?

  1. Dokładnie namocz deskę w wodzie przez około 60 minut. Ten etap jest bardzo ważny, dzięki namoczeniu deski, nie zajmie się ona żarem. Deskę po umieszczeniu w wodzie możesz obciążyć wypełnioną miską, aby nie wypływała na powierzchnię.
  2. Deskę podgrzewaj na ruszcie grilla, aż zacznie trzeszczeć i wydzielać delikatny dym.
  3. Grill przygotuj do grillowania metodą bezpośrednią – w średniej lub wysokiej temperaturze 200–230°C.
  4. Deskę do grillowania odsącz, połóż bezpośrednio nad żarem i zamknij pokrywę.
  5. Po 3–10 minutach, kiedy deska do grillowania delikatnie sczernieje i zacznie dymić, odwróć ją szczypcami i połóż łososia na przypalonej powierzchni deski, skórą do dołu.
  6. Grilluj około 15 – 30 minut.

Sprawdź także: Pstrąg grillowany na desce cedrowej

Przepis na rybę grillowaną na desce drewnianej

Często otrzymujemy od Was pytania, co zrobić, aby ryba na grillu nie przywierała do rusztu. Odpowiedź jest prosta – użyj drewnianej deski! Okoń, nazywany też labraksem, to ryba ceniona za swoje soczyste i delikatne mięso. Jest ono także bardzo zwarte i jędrne, dzięki czemu doskonale nadaje się do pieczenia na grillu. Wystarczy świeża ryba, limonka i kilka przypraw, aby wyczarować niesamowicie smaczne i aromatyczne danie. Rybę układamy na desce cedrowej, dzięki czemu nabiera ona niesamowitego aromatu.

Przepis w wersji tekstowej: Okoń z grilla na desce cedrowej