Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Grillowanie na deskach – Porady

Grillowanie na deskach – Porady

    decofire
    0 1567
    Grillowanie na deskach – Porady

    Grillowanie na drewnianych deskach to świetny sposób na to aby nasze potrawy nabrały niepowtarzalnego aromatu i smaku. Łosoś grillowany na desce to obecnie jedna z najbardziej popularnych potraw…

    Metodę grillowania na deskach, zapoczątkowali rdzenni amerykanie, prawdopodobnie grillowali oni w ten sposób ryby i dziczyznę. Przez lata metoda ta była udoskonalana by wreszcie stać się prawdziwą sztuką grillowania. Obecnie na desce można grillować dosłownie wszystko, drób, warzywa, owoce czy sery. Należy jednak pamiętać, że w tym sposobie grillowania najważniejszy jest wybór odpowiedniego drewna do danego rodzaju potrawy. Ważną wskazówką jest tutaj, abyśmy unikali grillowania na deskach zawierających żywice, bowiem sprawia ona, że potrawy nabierają gorzkiego smaku.

     

    Grillowanie na deskach – Rodzaje drewna a rodzaj potrawy

    Olcha – najbardziej polecana do grillowania owoców morza. Wytwarza lekko dymny smak, który jednocześnie nie przytłacza delikatnych owoców morza.

    Cedr – najbardziej popularny rodzaj drewna przeznaczony do grillowania. Wykorzystuje się go do grillowania ryb, w szczególności łososia. Świetnie nadaje się także do grillowania owoców morza czy serów.

    Wiśnia – deski wykonane z tego rodzaju drewna, zostawiają lekko owocowy posmak. Idealnie będzie się on komponował z mięsami takimi jak wołowina czy drób. Również warzywa i owoce będą świetnie smakowały przyrządzone na takiej desce.

    Hickory – najbardziej charakterystyczny rodzaj drewna, pozostawiający w potrawach mocny aromat. Najlepiej komponuje się z drobiem i wołowiną.

    Klon – drewno to wytwarza lekko słodki, dymny posmak, który nie jest mocno wyczuwalny w potrawach. Najlepiej pasuje do drobiu i wołowiny a także do owoców i serów.

    Jak odpowiednio przygotować deskę do grillowania?

    Najważniejszą kwestią jest, aby deskę namoczyć co najmniej przez 30 minut, zanim rozpoczniemy grillowanie. Dzięki temu nie doprowadzimy do sytuacji, w której deska się zapali. W grillu węglowym wskazane jest grillowanie metodą pośrednią (przesuwając żar na jedną stronę). W grillu gazowym wystarczy wyłączyć jeden palnik. Namoczoną deskę umieszcza się na pośredniej stronie grilla, dzięki temu chłonie ona cały aromat dymu z drewna.

    GD Star Rating
    loading...
    Grillowanie na deskach – Porady, 5.0 out of 5 based on 1 rating

    PODOBNE ARTYKUŁY