Dorośli uwielbiają grillować. Wspólne spotkania z przyjaciółmi nad rzeką, przy pachnącym świeżym mięsie z grilla, to sposób na udany weekend. Często spotyka się przy grillu całe rodziny, które wspólnie biesiadują, wrzucając na ruszt kolejną kiełbaskę. Ale zaraz, czy dzieci powinny zajadać się takimi rzeczami, nawet jeśli są one z grilla? Jakie powinno być grillowanie dla dzieci?

Grillowanie dla dzieci

Na co dzień chcemy, aby nasze dzieci odżywiały się zdrowo, dla nich natomiast liczy się najbardziej aspekt wizualny i smakowy. Jak coś nie będzie smaczne, to po prostu tego nie zjedzą. Maluchy uwielbiają spędzać czas na świeżym powietrzu, a więc wspólny grill na pewno będzie dla nich fajnym przeżyciem. Warto pamiętać o kilku sprawach, nim podamy dziecku coś przygotowanego z grilla:

  • wskazane jest używanie tacek aluminiowych, gdyż dym ze spalonego tłuszczu jest szkodliwy,

  • sprawdzamy mięso zaraz po upieczeniu, czy nie jest surowe w środku,

  • nie używajmy ropy czy parafiny do rozpalania grilla, postawmy na węgiel drzewny,

  • pamiętajmy, aby przed wrzuceniem rzeczy na grilla, dokładnie je umyć pod bieżącą wodą.

grillowanie-z-dziecmi-zdrowie-5

Grillowanie dla dzieci – dla każdego coś dobrego

Potrawy z grilla nie nadają się dla dzieci poniżej 3 roku życia, ponieważ ich żołądki są jeszcze bardzo delikatne. Powinniśmy więc skoncentrować się na rybach, warzywach i owocach, które będą podstawą dziecięcego menu podczas grillowania. Pamiętajmy również o unikaniu nadmiaru soli i ostrych przypraw, które nie służą maluchom. Można je zastąpić świeżymi ziołami, które nadają niesamowitego aromatu i podkręcają smak przyrządzanych potraw z grilla.

grillowanie-z-dziecmi-zdrowie-3

Najlepszym pomysłem na grillowanie dla dzieci będzie ryba z grillowanymi warzywami, która nie tylko jest smaczna, ale uzupełnia organizm w niezbędne witaminy i składniki odżywcze, które są tak bardzo ważne w rozwoju naszych pociech. Na deser możemy podać szaszłyki z grillowanych owoców, np. bananów, ananasa, kokosa i truskawek. Dla amatorów słodszych przekąsek, można przygotować banana, którego nacinamy i do środka wkładamy czekoladę deserową. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ruszt. Już po kilkunastu minutach, czekolada, którą położyliśmy na bananie, pod wpływem skumulowanego ciepła zacznie się roztapiać – i mamy gotowy pyszny deser dla każdego małego fana czekolady.

grillowanie-z-dziecmi-zdrowie-8

Dzieci “jedzą oczami”. Pamiętajmy więc o tym, aby nie zmuszać ich do zjedzenia czegoś, na co nie mają ochoty. Lepiej jest zachęcić malucha, np. do wspólnego przygotowywania kolorowej przekładanki z czerwonej, żółtej i zielonej papryki, nadziać ją na długi patyczek do szaszłyków i położyć przygotowaną potrawę na grilla. Innym pomysłem są, np. łódeczki z ziemniaków. Wyszorowane i umyte pod bieżącą wodą, kroimy wzdłuż, wydrążamy ze środka miąższ, zostawiając ok. 0,5 cm po bokach. Wnętrze ziemniaka smarujemy masłem i faszerujemy tym, na co mamy ochotę. Może być to,np. salami, szczypiorek i cebula. Całość posypujemy startym serem i grillujemy przez ok. 10-15 min. Gwarancja zjedzenia takiego dania przez nasze dziecko, jest niemal w 100% pewna.

grillowanie-z-dziecmi-zdrowie-9

Wspólny, rodzinny grill to wspaniała zabawa nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci. Przybywanie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, a przygotowywane przez nas potrawy nie dość że będą zdrowe, to nasycą nie jeden mały brzuszek.

grillowanie-z-dziecmi-zdrowie-6