Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Grillowanie indyka – 5 praktycznych porad

Grillowanie indyka – 5 praktycznych porad

    decofire
    0 1257
    Grillowanie indyka – 5 praktycznych porad

    Sezon grillowy można uznać oficjalnie za otwarty, w związku z tym przedstawiamy kolejne praktyczne porady na temat grillowania. Tym razem doradzamy jak przyrządzić na ruszcie delikatne mięso indycze.

    Dzień wcześniej: Solenie

    Mięso indycze jest bardzo chude i delikatne w smaku, z tego też względu musi być wcześniej zapeklowane. Indyka pekluję się na sucho, to znaczy poprzedniego dnia naciera się go solą. Przez noc sól wyciąga z mięsa cześć zawartej w nim wilgoci, która łączy się z nią i w postaci solanki, ponownie wnika w mięso.

    Równomierna temperatura

    Kolejnym ważnym elementem jest utrzymanie równomiernej temperatury grillowania w zakresie od 175 do 230 stopni. Jest to łatwe w grillu gazowym ( do wyczerpania zapasu gazu) nieco trudniejsze z kolei w grillu węglowym. Zanim przyrządzisz na grillu węglowym swojego pierwszego indyka, powinieneś mieć już jakieś doświadczenie w utrzymywaniu żaru przez wiele godzin.

    Grillowanie indyka

    Grillowanie indyka – Ochrona mięsa piersi

    Mięso piersi szybciej piecze się niż udka, dlatego należy chronić je przed wysuszeniem i spowolnić proces gotowania.  Osiągamy to w ten sposób, że na pierwszą godzinę pieczenia, układamy indyka piersią do dołu w formie napełnionej warzywami i wywarem.

    Właściwy moment upieczenia

    Cudownie soczysty indyk, w bardzo krótkim czasie, może stać się suchy i włóknisty, dlatego też niezbędny jest termometr do mięsa.  Oprócz tego indyka należy zdjąć z grilla, gdy temperatura mierzona w najgrubszym miejscu udka osiągnie 75 stopni. Należy przy tym uważać aby termometr nie dotykał kości.

    Pozwól mięsu odpocząć

    Na koniec upieczonemu indykowi należy się chwila odpoczynku. Kiedy indyk przez pewien czas poleży na desce do krojenia, mięso jeszcze się dopiecze i lepiej rozejdą się w nim soki.

    GD Star Rating
    loading...

    PODOBNE ARTYKUŁY