Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Ekspert Grill360 radzi Grillowanie metodą bezpośrednią – na czym polega?

Grillowanie metodą bezpośrednią – na czym polega?

decofire
0 3569
Grillowanie metodą bezpośrednią – na czym polega?

Za pomocą grilli węglowych jak i grilli gazowych możemy osiągać wspaniałe wyniki i smaczne potrawy. Istnieją jednak metody grillowania, które stosujemy w zależności od tego co jest grillowane.

Grillowanie metodą bezpośrednią:

Metoda bezpośrednia przypomina pieczenie, gdyż jedzenie znajduje się bezpośrednio nad źródłem ciepła. Brykiet lub węgiel drzewny rozkładamy w tej metodzie na całości rusztu. Grillowane produkty trzeba obrócić tylko jeden raz, mniej więcej w połowie czasu pieczenia. Metodę bezpośrednią należy stosować dla potraw, których czas grillowania wynosi max 25 min np. steki, hamburgery, udka z kurczaka, kiełbaski czy warzywa.

Za pomocą metody bezpośredniej jedzenie można mocno przypiec, dlatego jest idealna dla wszystkich tych, którzy uwielbiają przypieczoną skórkę. Oprócz tego na mięsie odbije się wzorek z rusztu a aromat będzie bardziej intensywny. Steki, kotlety, kawałki kurczaka jak również grubsze kawałki mięsa powinny zostać mocno przypieczone.

grillowanie metodą bezpośrednią

Grillowanie metodą bezpośrednią na grillu węglowym

W celu zastosowania metody bezpośredniej przy użyciu grilla węglowego należy równomiernie rozdzielić brykiet na dolnym ruszcie do palenia. Po czym nałożyć ruszt do smażenia i położyć jedzenie na środku rusztu. Grill nakryć pokrywą i otwierać ją tylko wtedy, by obrócić mięso bądź gdy chcemy sprawdzić czy mięso jest gotowe. Dzięki tej metodzie utrzymujemy jednakową temperaturę na całym ruszcie.

Grillowanie metodą bezpośrednią na grillu gazowym

Przy metodzie bezpośredniej w przypadku grilla gazowego należy ustawić wszystkie palniki na pełną moc i w ten sposób nagrzać grill. Ułożyć mięso na ruszcie i ustawić palniki na temperaturę podaną w przepisie. Zamknąć pokrywę i otwierać ją tylko wtedy, by obrócić mięso, bądź gdy chcemy spróbować czy mięso jest gotowe

Podczas grillowania powinno się wiedzieć, którą metodę należy stosować dla przygotowanych przez nas produktów: pośrednią czy bezpośrednią. Różnica pomiędzy tymi dwoma metodami jest prosta: w bezpośredniej grillowane produkty ułożone są bezpośrednio nad źródłem ciepła, a w pośredniej źródło ciepła zostaje rozpalone z boku pieczonych potraw. Stosowanie poprawnej metody doprowadzi do szybkiego i zadowalającego wyniku – jest to najlepsza droga do dobrze upieczonych potraw.

grillowanie metodą bezpośrednią

GD Star Rating
loading...
Grillowanie metodą bezpośrednią - na czym polega?, 4.9 out of 5 based on 10 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY