Każdy z nas uwielbia mięso z grilla, dla którego ta metoda pieczenia wydaje się być stworzona. Wrzucone na ruszt, nabiera wyjątkowego aromatu. A jak powinno przebiegać grillowanie mięsa?

lifestyle-grill-mięso-5Wołowina

Stek i soczyste żeberka to przysmak niejednego fana grillowania. Kupując mięso, wybierzmy to, które nie jest przerośnięte. Aby przyrządzony stek był soczysty i kruchy, powinien odleżeć w temperaturze pokojowej przez ok. 20-30 min. Marynujemy go kwaśnymi przyprawami, np. sokiem owocowy, winem, octem bądź jogurtem. Dopiero przed położeniem na ruszt mięso delikatnie solimy. Upieczony stek powinien jeszcze poleżeć 5-10 min przed spożyciem, dzięki czemu będzie bardziej soczysty.

lifestyle-grill-mięso-2

Wieprzowina

Marynatę na mięso wieprzowe warto nakładać dopiero w ostatnich 10-20 min grillowania, ponieważ zawarty w niej cukier może ulec spaleniu. Najlepiej smakują steki o grubości 2,5 cm. Wieprzowinę warto przed wrzuceniem na rusz podsmażyć delikatnie na oleju, a następnie grillować w średniej temperaturze metodą pośrednią. Po zdjęciu mięsa z kratki, zawińmy je w folię aluminiową i pozostawmy w niej na ok. 5 min. Uczta dla podniebienia gwarantowana!

lifestyle-grill-mięso-4

Drób

Piersi z kurczaka dobrze jest grillować bez kości i skóry metodą bezpośrednią przez ok. 8-12 min. Mięso obracamy na drugą stronę tylko raz. Kawałki z kością wymagają dłuższego pieczenia, ok. 30-40 min metodą pośrednią, przy czym na ruszt nakładamy najpierw stronę z kością. Mięso jest gotowe, jeśli jest różowe w środku. Chrupiącą skórę uzyskamy kładąc kawałek drobiu bezpośrednio nad źródłem ciepła 5 min przed końcem pieczenia. Grillowany kurczak i indyk jest gotowy do spożycia wtedy, gdy wycieka z niego przejrzysty sok, a temperatura mięsa wynosi 75-80°C.

Grillowanie mięsa

Grillowanie mięsa – pamiętaj…

Smak grillowanego mięsa zależy również od tego, jakich narzędzi użyjemy podczas pieczenia. Szpatułka oraz szczypce pomogą nam perfekcyjnie obracać i przekładać kawałki ułożone na ruszcie. Mięso nie rozpadnie się podczas grillowania i nie wypłyną z nich soki. Ergonomiczny pędzel, np. z zestawu akcesoriów marki Napoleon, umożliwi nam idealne rozprowadzenie przypraw i marynat. To niezastąpione narzędzie pozwalające uzyskać wyrafinowany aromat potraw. Zaopatrzmy się także w wysokiej jakości noże ze stali nierdzewnej, za pomocą których idealnie pokroimy mięso zarówno przed, jak i po grillowaniu.

lifestyle-grill-mięso-6