PSTRĄG Z GRILLA – Grillowanie ryb

PSTRĄG Z GRILLA – Grillowanie ryb

PSTRĄG Z GRILLA – Grillowanie ryb

Wraz z naszym grillmasterem Julianem Karewiczem postanowiliśmy przygotować rybę w całości opiekaną na grillu.
Świeży pstrąg faszerowany aromatycznymi dodatkami to doskonała alternatywa dla tłustych mięs i monotonnych potraw. 

Opis przygotowania

Nasze przygotowania zaczęliśmy od oprószenia ryb z każdej strony, solą oraz pieprzem.

Odpowiednio przyprawione mięso nadzialiśmy pokrojonymi cytrynami, posiekanym, obranym czosnkiem i garścią świeżego kopru. Solidna porcja każdego ze składników miała za zadanie nadać pstrągom niepowtarzalnego aromatu i prawdziwie śródziemnego klimatu. Na koniec, do środka dodaliśmy odrobinę masła, aby odpowiednio połączyło wszystkie smaki. Jak nieraz wspominałem, tłuszcz to doskonały nośnik – wystarczy, że dodamy jego niewielką ilość do przygotowywanych potraw.

Za pomocą silikonowego pędzelka, pokryliśmy pstrągi, cienką warstwą oliwy z oliwek, a następnie ciasno owinęliśmy je papierem do pieczenia.

Rzeczą, o której warto wspomnieć jest sposób w jaki wspomniany papier przewodzi ciepło. Dzięki tej metodzie mięso osiąga odpowiedni stopień wysmażenia, bez ryzyka przypalenia. W ten sposób wnętrze ryb staje się perfekcyjnie miękkie, a skórka chrupiąca.

Kiedy oba pstrągi zostały dokładnie zapakowane w papier, ułożyliśmy je na rozgrzanym ruszcie.

pstrąg z grilla

Aby przez cały czas mieć możliwość kontroli nad temperaturą wewnątrz mięsa, posłużyliśmy się przeznaczonymi w tym celu elektronicznymi termometrami.

Do opiekających się ryb wbiliśmy sondę i systematycznie sprawdzaliśmy liczbę stopni wyświetlanych na urządzeniu.

Owinięte mięso obracaliśmy na grillu kilkakrotnie, aby równomiernie się opiekło.

15 minut w wysokiej temperaturze sprawiło, że nasze pstrągi osiągnęły idealną temperaturę 63 stopni i były gotowe do podania.

Doskonale maślane pstrągi z lekką nutą koperku i cytryny sprawdziły się idealnie w roli obiadu.

Zachęcam do skorzystania z przepisu,

Michał Dobosz.

Pstrąg z grilla – SKŁADNIKI, KTÓRYCH UŻYLIŚMY:
  • świeży pstrąg w całości

  • cytryny

  • świeży koper

  • sól

  • pieprz

  • czosnek

  • masło

  • oliwa

Czas przygotowania:

15 minut

Czas grillowania:

15 minut

Liczba osób – porcji:

2 os.

 

Akcesoria:

pędzel silikonowy 

sonda iGrill

 

GD Star Rating
loading...
PSTRĄG Z GRILLA - Grillowanie ryb, 4.6 out of 5 based on 5 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY