PSTRĄG Z GRILLA – Grillowanie ryb
30 min 2 osoby <60 zł

PSTRĄG Z GRILLA – Grillowanie ryb

Wraz z naszym grillmasterem Julianem Karewiczem postanowiliśmy przygotować rybę w całości opiekaną na grillu.
Świeży pstrąg faszerowany aromatycznymi dodatkami to doskonała alternatywa dla tłustych mięs i monotonnych potraw.

Składniki

  •  świeży pstrąg w całości
  •  cytryny
  •  świeży koper
  •  sól
  •  pieprz
  •  czosnek
  •  masło
  •  oliwa

Przygotowanie:

  1. Nasze przygotowania zaczęliśmy od oprószenia ryb z każdej strony, solą oraz pieprzem.
  2. Odpowiednio przyprawione mięso nadzialiśmy pokrojonymi cytrynami, posiekanym, obranym czosnkiem i garścią świeżego kopru. Solidna porcja każdego ze składników miała za zadanie nadać pstrągom niepowtarzalnego aromatu i prawdziwie śródziemnego klimatu. Na koniec, do środka dodaliśmy odrobinę masła, aby odpowiednio połączyło wszystkie smaki. Jak nieraz wspominałem, tłuszcz to doskonały nośnik – wystarczy, że dodamy jego niewielką ilość do przygotowywanych potraw.
  3. Za pomocą silikonowego pędzelka, pokryliśmy pstrągi, cienką warstwą oliwy z oliwek, a następnie ciasno owinęliśmy je papierem do pieczenia.
  4. Rzeczą, o której warto wspomnieć jest sposób w jaki wspomniany papier przewodzi ciepło. Dzięki tej metodzie mięso osiąga odpowiedni stopień wysmażenia, bez ryzyka przypalenia. W ten sposób wnętrze ryb staje się perfekcyjnie miękkie, a skórka chrupiąca.
  5. Kiedy oba pstrągi zostały dokładnie zapakowane w papier, ułożyliśmy je na rozgrzanym ruszcie.
  6. Aby przez cały czas mieć możliwość kontroli nad temperaturą wewnątrz mięsa, posłużyliśmy się przeznaczonymi w tym celu elektronicznymi termometrami.
  7. Do opiekających się ryb wbiliśmy sondę i systematycznie sprawdzaliśmy liczbę stopni wyświetlanych na urządzeniu.
  8. Owinięte mięso obracaliśmy na grillu kilkakrotnie, aby równomiernie się opiekło.
  9. 15 minut w wysokiej temperaturze sprawiło, że nasze pstrągi osiągnęły idealną temperaturę 63 stopni i były gotowe do podania.
  10. Doskonale maślane pstrągi z lekką nutą koperku i cytryny sprawdziły się idealnie w roli obiadu.

Zobacz również:

Nowy Pstrąg wędzony 18h 2 osoby Pstrąg wędzony
Grillowane krewetki z cebulą i awokado w meksykańskich tostadas 30 min >5 osób Grillowane krewetki z cebulą i awokado w meksykańskich tostadas
Węgorz wędzony 6h 4 osoby Węgorz wędzony