PSTRĄG Z GRILLA – Grillowanie ryb
Wraz z naszym grillmasterem Julianem Karewiczem postanowiliśmy przygotować rybę w całości opiekaną na grillu.
Świeży pstrąg faszerowany aromatycznymi dodatkami to doskonała alternatywa dla tłustych mięs i monotonnych potraw.
Składniki
- świeży pstrąg w całości
- cytryny
- świeży koper
- sól
- pieprz
- czosnek
- masło
- oliwa
Przygotowanie:
- Nasze przygotowania zaczęliśmy od oprószenia ryb z każdej strony, solą oraz pieprzem.
- Odpowiednio przyprawione mięso nadzialiśmy pokrojonymi cytrynami, posiekanym, obranym czosnkiem i garścią świeżego kopru. Solidna porcja każdego ze składników miała za zadanie nadać pstrągom niepowtarzalnego aromatu i prawdziwie śródziemnego klimatu. Na koniec, do środka dodaliśmy odrobinę masła, aby odpowiednio połączyło wszystkie smaki. Jak nieraz wspominałem, tłuszcz to doskonały nośnik – wystarczy, że dodamy jego niewielką ilość do przygotowywanych potraw.
- Za pomocą silikonowego pędzelka, pokryliśmy pstrągi, cienką warstwą oliwy z oliwek, a następnie ciasno owinęliśmy je papierem do pieczenia.
- Rzeczą, o której warto wspomnieć jest sposób w jaki wspomniany papier przewodzi ciepło. Dzięki tej metodzie mięso osiąga odpowiedni stopień wysmażenia, bez ryzyka przypalenia. W ten sposób wnętrze ryb staje się perfekcyjnie miękkie, a skórka chrupiąca.
- Kiedy oba pstrągi zostały dokładnie zapakowane w papier, ułożyliśmy je na rozgrzanym ruszcie.
- Aby przez cały czas mieć możliwość kontroli nad temperaturą wewnątrz mięsa, posłużyliśmy się przeznaczonymi w tym celu elektronicznymi termometrami.
- Do opiekających się ryb wbiliśmy sondę i systematycznie sprawdzaliśmy liczbę stopni wyświetlanych na urządzeniu.
- Owinięte mięso obracaliśmy na grillu kilkakrotnie, aby równomiernie się opiekło.
- 15 minut w wysokiej temperaturze sprawiło, że nasze pstrągi osiągnęły idealną temperaturę 63 stopni i były gotowe do podania.
- Doskonale maślane pstrągi z lekką nutą koperku i cytryny sprawdziły się idealnie w roli obiadu.