Tradycyjne polskie smaki z grilla kojarzą się szczególnie z kiełbasą i tłustą karkówką. Dla bardziej wyrafinowanych i wymagających podniebień można jednak sięgnąć po inspiracje z kuchni śródziemnomorskich, które z pewnością wzbogacą nasz jadłospis. Na czym polega grillowanie w stylu greckim?

Grillowanie w stylu greckim – tradycyjne potrawy

Polskim sznyclom i innym daniom mięsnym odpowiadają greckie kofty. To rodzaj mięsa mielonego, z którego formowane są podłużne kotleciki nabijane na patyczek. W ten sposób dużo łatwiej utrzymać kotleciki w jednym kawałku i odwracać je na ruszcie. Do wołowo-wieprzowego mięsa idealnie nadadzą się różnego rodzaju dipy. Podobnie zresztą jak do uwielbianej przez Greków jagnięciny. Koftę bez problemu przygotujesz z naszego przepisu: Kebab jagnięcy z grilla.

Kebab jagnięcy z grilla

Doskonale sprawdzi się także burger po grecku, w którym do mięsa dodajemy soczyste oliwki (najlepiej Kalamata) oraz sos tzatziki, a całość zamykamy w chlebku pita. Idealne danie na tematycznego grilla lub dla miłośników klasycznych dań w nieco innym wydaniu.

Sprawdź przepis: Burger po grecku z grilla

Burger po grecku z grilla

Lekkie, greckie potrawy z grilla

Grillowanie na potrawach mięsnych się jednak nie kończy. Warzywa z rusztu już dawno zagościły w polskiej kuchni. Sięgnijmy jednak po te śródziemnomorskie, które sprawdzą się jako lekki dodatek do dania głównego. Na wykałaczkę możemy nadziać bakłażana, cukinię i oliwki. Takie szaszłyki będą tym lepsze, jeśli podamy do nich kozi ser lub fetę. Warzywa do grillowanego mięsa można podać równocześnie w surowej wersji, na przykład w postaci słynnej na całym świecie sałatki greckiej z pomidorem i ogórkiem. Próbowaliście kiedyś dodać do niej lekko podpieczony ser feta? Warto!

Sprawdź przepis: Bakłażan w paście miso

Inne lekkie i popularne warzywo w stylu greckim to cukinia. Możemy ją przygotować na wiele sposobów, ale doskonale sprawdzi się podczas upalnych, wakacyjnych dni. Nic dziwnego, że jest tak popularna w Grecji!

Sprawdź przepis: Grillowana cukinia i białe szparagi

Owoce morza po grecku

Grillowanie w stylu greckim to także grillowanie ryb i owoców morza. Dorsze, ośmiorniczki i inne żyjące w wodzie smakołyki można upiec na grillu i w ten sposób zatrzymać cały sok w potrawie, a mniejsze kawałki jedzenia podać w formie szaszłyków.

Grillowanie w stylu greckim

Sprawdź także: Przepisy na ryby i owoce morza z grilla