Kuchnia hiszpańska to eksplozja smaków i aromatów, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. To kuchnia kojarząca się przede wszystkim z doskonałym tapas, aromatycznym gazpacho i słodkim churros. Co w takim razie znajdzie się na grillowym ruszcie u każdego Hiszpana? Przedstawiamy inspiracje na grillowanie w stylu hiszpańskim!

Grillowanie w stylu hiszpańskim – co grillować?

Na pewno jagnięcina i wołowina. Te dwa rodzaje mięs królują na każdym hiszpańskim grillu. Z udźca wołowego można przyrządzić na grillu znakomite steki. Dodatkowo, przygotowuje się je bardzo szybko. Wystarczy jedynie na kilka godzin przed grillowaniem umieścić mięso w marynacie przygotowanej z czosnku, tymianku, pieprzu, oliwy z oliwek oraz odrobiny czerwonego, wytrawnego wina. Na rozgrzany wcześniej ruszt wrzucamy po porcji mięsa. Aby steki były średnio wysmażone, wystarczy im po 3 minuty z każdej strony. Jeśli chodzi o jagnięcinę, najlepiej wybrać żeberka. Podawane w marynacie z miodu, a także musztardy i świeżych ziół, będą doskonałym daniem głównym.

W Hiszpanii na grillu niezwykle popularne są przystawki pinchos, paella, fideo z krewetkami i szynką, gazpacho z grillowanych warzyw, steki z masłem Valdeón czy krewetki à la Plancha albo słynne na cały świat papryczki Pimientos de Padrón.

Papryczki Pimientos de padron

Hiszpańskie przystawki pinchos

Niezwykle popularna przystawka, zwykle spożywana w barach w północnej Hiszpanii, a szczególnie popularna w Kraju Basków, Nawarrze, La Rioja, Kantabrii i Asturii. Zazwyczaj je się je w barach lub tawernach jako przekąskę podczas spędzania czasu z przyjaciółmi lub krewnymi. Są one spokrewnione z tapas, główną różnicą jest to, że pinchos są zwykle „nabijane” szpikulcem lub wykałaczką, często osadzane na kawałku chleba lub bagietki.

Pinchos są podawane w pojedynczych porcjach.  Nazwa pinchos pochodzi od słowa pincho (hiszp. kolec lub wykałaczka) – cechą charakterystyczną pinchos jest wykałaczka, która scala całą przekąskę. Przystawki te możemy przygotować w bardzo prosty sposób – grillując wybrany element pinchos oraz osadzając go na grillowanej bagietce. Jest mnóstwo wariacji na temat pintxo, dlatego podczas przygotowania ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia.

Sprawdź także: Grillowanie w stylu greckim

Możemy na przykład zgrillować zielone papryczki Pimientos i nadziać je pastą czosnkową albo pastą z cebuli, hummusu czy sera.

Hiszpańskie przystawki Pinchos

Hiszpańska paella

Paella to niezwykle popularne danie na bazie ryżu pochodzące z Walencji. Mieszkańcy Walencji uważają paellę za jeden ze swoich tradycyjnych symboli, jest to zarazem jedno z najbardziej znanych dań kuchni hiszpańskiej. Potrawa wzięła swoją nazwę od szerokiej, płytkiej, tradycyjnej patelni używanej do gotowania potrawy na otwartym ogniu, przy czym paella jest słowem oznaczającym patelnię w regionalnym języku Walencji. Przypuszcza się, że danie ma starożytne korzenie, ale w swojej nowoczesnej formie wywodzi się z połowy XIX wieku.

Hiszpańska paella z grilla

Paella valenciana to tradycyjna paella z regionu Walencji, uważana za oryginalną recepturę. Składa się z ryżu okrągłoziarnistego, bajoquety i tavelli (odmiany zielonej fasoli), grochu, a także królika, kurczaka, czasem kaczki i garrofó (odmiana limy lub fasoli maślanej) gotowanych w oliwie z oliwek i bulionie z kurczaka. Danie jest (czasami) doprawione całymi gałązkami rozmarynu.

Dodatek szafranu nadaje paelli charakterystyczny żółty kolor, ale jako zamiennik stosuje się również kurkumę i nagietek. Serca i łodygi karczocha mogą być używane jako składniki sezonowe. Większość kucharzy paelli używa ryżu bomba, natomiast mieszkańcy Walencji zwykle używają odmiany znanej jako senia. W paelli de marisco (paella z owoców morza) zastępuje się mięso owocami morza i pomija fasolę oraz zielone warzywa.

Co jest potrzebne do przygotowania paelli?

Paellę możesz bez problemu przygotować samodzielnie – wystarczy zaopatrzyć się w naczynie do paelli albo żeliwny wok. Te akcesoria pokryte są emalią porcelanową lub inną, nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu ich czyszczenie jest banalnie proste. Tego rodzaju woki równomiernie rozprowadzają ciepło i nadają się do smażenia oraz duszenia mięs czy warzyw, a także do przygotowywania zup.

Fideua z krewetkami i szynką

Hiszpański makaron, powszechnie znany jako fideo, również może znaleźć się w Twoim grillowym menu. Makaron fideo jest cienki i nieco podobny w smaku do ryżu, ale ma zupełnie inną konsystencję. Makaron ten zazwyczaj używamy w daniu o nazwie Fideuà – to wersja paelli, która wykorzystuje makaron fideo oraz zawiera kalmary, krewetki, pomidory i słodki, ale pikantny pimentón. Danie podawane jest z porcją czosnkowego alioli i możemy przygotować je na grillu w żeliwnym woku.

Makaron z grilla Fideua

Grillowanie w stylu hiszpańskim: gazpacho z grillowanych warzyw

Zupa gazpacho pochodzi z południowych regionów Półwyspu Iberyjskiego, a obecnie znana jest na całym świecie. Gazpacho najchętniej spożywają Hiszpanie, a także Portugalczycy, szczególnie w gorące lato, ponieważ danie to jest orzeźwiające i chłodne. Istnieje wiele teorii na temat pochodzenia gazpacho, w tym jedna mówiąca, że jego pierwowzorem była zupa chlebowa zawierająca oliwę z oliwek, wodę, ocet i czosnek. Gazpacho stało się częścią kuchni południowej, szczególnie w królestwach Kordoby oraz Sewilli czy Granady. W XIX wieku powstała odmiana czerwonego gazpacho, gdy do składników dodano pomidory i to właśnie ta wersja rozpowszechniła się na całym świecie.

Gazpacho z grillowanych warzyw

Większość gazpacho zawiera czerstwy chleb, pomidor, ogórki, cebulę, paprykę, czosnek, oliwę z oliwek, ocet winny, wodę i sól. Północne przepisy często zawierają także kminek lub pimentón (wędzoną słodką paprykę). Gazpacho możemy także przygotować na grillu, aby otrzymać jeszcze bardziej aromatyczne danie – wystarczy zgrillować wszystkie składniki (z wyjątkiem świeżego ogórka), a następnie ostudzić i zblendować. W tym przepisie może nam się przydać zarówno żeliwny garnek, jak i kociołek Dutch Oven.

Grillowany stek z masłem Valdeón

Valdéon to kremowy ser pleśniowy o charakterystycznym bogatym smaku. Ten hiszpański ser wytwarzany jest zarówno z mleka krowiego, jak i koziego. W Hiszpanii popularnym daniem z grilla są steki podawane z sosem na bazie masła i sera Valdéon.
Ser wytwarzany jest w Posada de Valdeón, w północno-wschodniej części prowincji León, i przed wysłaniem na rynek zawija się go w liście klonu jaworowego lub liście kasztanowca. Ser ma kolor niebieski i bardzo intensywny smak, ale nie jest tak pikantny  jak jego kuzyn Cabrales. To doskonały, wyrazisty dodatek do steków – wystarczy wymieszać ser pleśniowy Valdéon z masłem, aby otrzymać doskonały sos do wołowiny.

Grillowany stek z masłem Valdeon

Kiełbaski chorizo

Charakterystyczną dla Hiszpanii, aromatyczną kiełbasą jest chorizo. Charakteryzuje się ona zawartością słodkiej papryki wędzonej i suszonej pimienton oraz dodatkowych przyprawy. Poszczególne typy chorizo różnią się między sobą stopniem zmielenia, wielkością (średnicą), pikantnością, rasą świń, z których zostały wykonane, a także sposobem przygotowania i spożycia. Chorizo możemy także grillować oraz użyć jako dodatku do wielu dań.

Grillowane chorizo

Sprawdź przepis: Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami

Hiszpańskie grillowanie: krewetki à la Plancha

To hiszpańska metoda przyrządzania krewetek przy użyciu planchy lub płaskiej płyty grillowej. Łatwe, szybkie i pyszne – krewetki à la Plancha można przygotować na grillu w 5 minut. Najdłuższym etapem przygotowania krewetek jest czas potrzebny na oczyszczenie krewetek – można go skrócić, kupując już obrane i pozbawione jelita krewetki. Owoce morza następnie wrzucamy do marynaty z cytryny i przypraw, a później umieszczamy na planchy do grillowania.

Krewetki grillowane a'la plancha

Grillowanie a la plancha oznacza dosłownie „grillowanie na metalowym talerzu” i jest bardzo popularne w Hiszpanii. Aby przygotować krewetki w tym stylu, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Plancha, a także żeliwna płyta doskonale sprawdzą się do szybkiego i smacznego przygotowania krewetek.

Grillowanie w stylu hiszpańskim – kataloński styl na stole

Jeśli urządzamy imprezę w typowo hiszpańskim stylu, nie zapominajmy o dodatkach! Obrus czy zastawa w kolorach czerwieni, bordo i brązu wpasują się w klimat hiszpańskiego przyjęcia. Do tego drewniane stoły i skrzynki, zamiast typowych siedzisk. Dla swoich spragnionych gości koniecznie przygotujcie sangrię – rodzaj słodkiego wina z cytrusowymi owocami. Jeśli chcecie, by napój był jeszcze bardziej aromatyczny, przed wrzuceniem cytryn i pomarańczy do wina, lekko podpieczcie je na grillu. Oryginalnie oraz smacznie!

Grillowana sangria

Sprawdź także: Włoska kuchnia – grillowanie we włoskim stylu