Odrobina zdrowia na ruszcie? Dlaczego nie! Warzywa z grilla możesz potraktować jako idealny dodatek do mięsa bądź danie główne, gdy masz ochotę na lekki posiłek. Kolorowe źródła witamin świetnie prezentują się na talerzu, są niskokaloryczne i łatwe w przygotowaniu. A jak powinno wyglądać grillowanie warzyw?

Najlepiej wybierać oczywiście te sezonowe, gdyż masz wtedy pewność, iż są one świeże i pełnowartościowe. Na grillu sprawdzają się właściwie wszystkie warzywa, a w zależności od tego, które wybierzesz, musisz je tylko umyć, obrać , i ewentualnie pokroić na kawałki. Wachlarz sposobów przyrządzenia warzyw jest bardzo szeroki. Swych gości możesz zaskoczyć podając je w formie szaszłyków lub w plastrach, posypane parmezanem lub kozim serem oraz rukolą, polane włoską oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Im zostaną pokrojone drobniej, tym szybciej będą gotowe. Polecam spróbować również warzywa upieczone w całości a następnie faszerowane (np. grillowana papryka czy cukinia faszerowana guacamole lub pastą z soczewicy). Warzywa należy wcześniej zamarynować, dzięki czemu będą miały bardziej oryginalny smak, aromat, a także miększą strukturę.

akademia-zdrowego-grillowania-warzywa. Grillowanie warzyw

Grillowanie warzyw – marynata

Jako marynata idealnie sprawdza się połączenie oliwy z oliwek ze świeżym czosnkiem, pieprzem, odrobiną soli morskiej, oraz ziołami, takimi jak: majeranek, tymianek czy rozmaryn. Możesz wykorzystać także specjalną mieszankę przypraw do warzyw z grilla dostępną w sklepie.

Oto lista warzyw, które znakomicie smakują pieczone na ogniu:

– cukinia,
– papryka,
– bakłażan,
– pomidor,
– cebula,
– ziemniak,
– kukurydza,
– pieczarki,
– szparagi,
– bataty,
– marchew,
– brokuł,
– dynia.

akademia-zdrowego-grillowania-warzywa-3

Ziemniaki i bataty wymagają najdłuższego czasu obróbki termicznej, dlatego możesz zawinąć je w folię aluminiową, co pozwoli skrócić ten proces, lub dać im pierwszeństwo, kładąc na ruszcie najwcześniej.
Warzywa uwzględnione w powyższej liście charakteryzują się niską kalorycznością (15-100 kcal/100g), oraz bogactwem składników mineralnych (fosfor, żelazo, magnez) i witamin (A, B1, B2, C, E, PP). Są ponadto źródłem cennego błonnika. Co więcej, zastępując garnek z wrzącą wodą- rusztem nie narażasz warzyw na tak duże straty wartości odżywczych, gdyż większość z nich zostaje zachowana.
Grilluj więc warzywa… na zdrowie!

akademia-zdrowego-grillowania-warzywa-4