Grillowany comber jagnięcy na dwa sposoby
Comber jagnięcy to mięso, które charakteryzuje się niesamowitą delikatnością. Coraz częściej pojawia się na naszych stołach, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu, jest zawsze miękka i soczysta, a także jest doskonałym źródłem witaminy A, B1 i B2.
Każda część jagnięciny, czy to udziec, antrykot, łopatka czy comber jagnięcy idealnie nadaje się do pieczenia, smażenia, jak i grillowania. Dzisiaj skupimy się na tej ostatniej, przygotowanej w dwóch postaciach – w całości oraz w postaci małych kotlecików.
Delikatne, soczyste oraz pełne smaków i aromatów mięso z pewnością podbije serca Waszych gości, dlatego warto przygotować to proste i wykwintne danie. Comber przyprawiamy delikatnie kminem rzymskim (uważajmy, aby nie przesadzić z przyprawą), cynamonem oraz pieprzem. Takie połączenie wydobędzie z mięsa to, co najlepsze!
Składniki
- Olej
- Kmin rzymski
- Cynamon
- Tabasco
- Pieprz
- Cukier Muscovado
- Sok pomarańczowy
- Rabarbar
- Czosnek
- Limonka
- Mięta
- Imbir
- Sos sojowy
- Granat
- Comber jagnięcy
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania kotlecików – po prostu kroimy comber na małe kawałki. Drugą część pozostawiamy w całości.
- Comber jagnięcy w obu postaciach marynujemy w półsuchej marynacie. Nacieramy mięso olejem, dodajemy kmin rzymski, który doskonale współgra z jagnięciną; pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z ilością tej przyprawy.
- Następnie oprószamy comber cynamonem, dodajemy nieco tabasco, aby nadać mięsu odrobinę ostrości, a także pieprz i cukier muscovado. Mięso powinno marynować się około godziny.
- Kotleciki grillujemy około minuty z każdej strony, natomiast comber w całości trzymamy na ruszcie do momentu uzyskania temperatury powyżej 50 stopni wewnątrz mięsa.
- Comber grillowany w całości kroimy po ściągnięciu go z grilla gazowego.
- Aby podkreślić smak mięsa przygotujemy aromatyczny syrop do jagnięciny pomarańczowo-rabarbarowo-granatowy. Jego przygotowanie rozpoczynamy od zredukowania soku pomarańczowego z dodatkiem niewielkiej ilości cukru muscovado na patelni.
- W międzyczasie kroimy rabarbar w plastry.
- Do soku pomarańczowego dodajemy czosnek i kilka plastrów imbiru, które wyciągamy po zredukowaniu soku. Dodajemy nieco sosu sojowego i limonki, aby złamać słodki smak syropu. Na koniec dorzucamy do syropu pokrojony rabarbar i kilka ziaren granatu.
- Czekając, aż nasz comber jagnięcy idealnie się zgrilluje, siekamy odrobinę mięty, aby udekorować danie i dodać mu dodatkowego świeżego smaku i aromatu.
- Grillowany comber jagnięcy, zarówno w postaci małych kotlecików, jak i w całości to prawdziwy rarytas godny polecenia. Życzymy smacznego!