Grillowany deser – jak przygotować?
Grillowany deser sprawdzi się kiedy chcemy urozmaicić nasze grillowane menu. A może zależy nam na tym, by zadowolić podniebienia naszych pociech? Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na smaczny i zdrowy deser z grilla.
Choć zazwyczaj pieczemy mięsa, ryby i warzywa, warto postawić także na owoce, które będą świetnym zwieńczeniem posiłku. Spożywajmy je przede wszystkim latem, kiedy są świeże i mają najwięcej witamin. Deser może występować w postaci grillowanych bananów, brzoskwiń, ananasów, gruszek bądź jabłek. Pamiętajmy, że miękkie odmiany najlepiej jest piec na folii aluminiowej, której błyszczącą stronę smarujemy wcześniej odrobiną masła. Banany, jabłka i gruszki natomiast, przed wrzuceniem na ruszt warto skropić sokiem z cytryny, dzięki czemu nie nabiorą brzydkiego, szarego koloru. Grillowane owoce nie wymagają wielu dodatków. Ich naturalny cukier pod wpływem wysokiej temperatury karmelizuje się, tworząc słodką warstwę na wierzchu. Deser możemy podawać z bitą śmietaną, serkiem, czekoladą, sosem z tofu lub kajmaku, wedle uznania. Owocowe frykasy najłatwiej przyrządzić na grillach gazowych, w których możemy ustawić optymalną temperaturę pieczenia.
Grillowany deser – faszerowane brzoskwinie
Do przygotowania tego deseru potrzebne są: 4 brzoskwinie, 3 łyżki miodu, kilka orzechów włoskich, 15 dag twarożku kremowego oraz 1 łyżka oleju. Twarożek mieszamy z 1 łyżką miodu oraz posiekanymi orzechami. Brzoskwinie kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Połówki smarujemy następnie olejem i układamy na grillu tak, aby strona przecięcia przylegała do rusztu. Po upływie 5 min odwracamy owoce i smarujemy przypieczoną stronę pozostałym miodem, natomiast wydrążone miejsca po pestkach napełniamy masą twarogową. Brzoskwinie wraz z nadzieniem grillujemy jeszcze ok. 3 min. Deser na pewno zyska uznanie dzieci.
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 3 łyżki miodu
- kilka orzechów włoskich
- 15 dag twarożku kremowego
- łyżka oleju
Grillowany ananas z dodatkami
Pieczony ananas smakuje wyjątkowo w kompozycji z garstką poziomek ogrodowych lub leśnych, 2 garstkami płatków migdałowych, liśćmi mięty i 0,5 tabliczki czekolady. Przygotowanie: płatki migdałowe delikatnie podsmażamy na patelni, a czekoladę ścieramy na tarce na ładne wiórki. Ananas kroimy na plastry o grubości 2 cm, a następnie z każdego obcinamy skórkę i wycinamy wnętrze. Kładziemy je na ruszt i grillujemy ok. 4 min z każdej strony, na dość mocnym żarze. Pieczony ananas przekładamy na talerz, posypujemy wiórkami czekolady, płatkami migdałowymi i dekorujemy miętą. Smacznego!
Składniki:
- ananas
- 2 garście płatków migdałowych
- kilka liści mięty
- 0,5 tabliczki czekolady