Grillowanie jest nieodłącznym elementem każdego letniego wieczoru. W dzisiejszych czasach wieczory przy grillu to niemalże tradycja i nikt z nas nie wyobraża sobie lata bez pysznych, pieczonych potraw i miłej atmosfery w gronie przyjaciół. Choć każdy lubi grillować, to nie wszyscy wiedzą skąd wzięła się tak uwielbiana przez Polaków tradycja.

Grill – święte miejsce dla ognia

Historia grillowania sięga czasów prehistorycznych. Już nasi praprzodkowie odkryli, że mięso przyrządzane na ogniu smakuje lepiej. Choć grille z rusztem pojawiły się dopiero w latach 60 XX wieku, to sama technika przyrządzania dań na żywym ogniu w plenerze sięga daleko wstecz. Grillowanie przyszło do nas ze Stanów Zjednoczonych i zyskało ogromną popularność, którą cieszy się do dziś. Amerykanie nazywają je barbecue, czyli ogrodowe party z pieczeniem mięsa. Nazwa ta wzięła swoje pochodzenie od słowa „barabicu”, co na Wyspach Karaibskich oznacza mniej więcej „święte miejsce dla ognia”. Sama nazwa barbecue wywodzi się z języka amerykańskich Indian, które oznacza, tak jak w języku angielskim oraz francuskim “grille”, czyli kratę.

Grillowe ciekawostki grill-lifestyle-ciekawostki-4

Grillowe ciekawostki – Historia grilla

Moda na grillowanie zagościła w Europie w XX wieku, a wszystko to za sprawą George’a Stephena, który zaprojektował pierwszy metalowy ruszt na okrągłej podstawie. W pewnym momencie historia grilla węglowego zbiegła się także z produkcją samochodów marki Ford. Ale co wspólnego ma grill z samochodem? Otóż ma, jeden ze współpracowników Henry’ego Forda wpadł na pomysł, aby do opalania grilla wykorzystać kawałki węgla drzewnego, które były zwykłymi odpadami powstałymi przy produkcji modelu Forda “T”.

grill-historia-ciekawostki

Grillowe ciekawostki – Grill a dieta

Potrawy z rusztu uchodzą za zdrowe i dietetyczne, ponieważ nie są przygotowywane na tłuszczu. Jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Tylko potrawy przyrządzane na grillach gazowych i elektrycznych są dobre dla naszego zdrowia i figury, te z rusztu węglowego niestety posiadają kilka wad i mogą przyspieszać przyrost tkanki tłuszczowej. Ponadto należy pamiętać o tym, aby na grillu przyrządzać chude mięso, takie jak kurczak czy indyk. Doskonałą alternatywą dla mięs będą też ryby, które przyrządzone na ruszcie smakują wybornie i nie dość, że wpływają korzystnie na naszą figurę, to zawierają również wiele niezbędnych składników odżywczych. Doskonałym dodatkiem do potrawy głównej będą grillowane warzywa, cukinia sprawdzi się w tej roli doskonale.

grill-lifestyle-ciekawostki-2

Grillowe ciekawostki – Deser z rusztu?

Czemu nie! Na grillu możemy śmiało przygotować coś na słodko, jednocześnie obalając mit, że grill to jedynie tłuszcz i mięso. Owocowe szaszłyki, które możemy przygotować z bananów, brzoskwiń i moreli lekko podgrzane na grillu będą smakować wybornie. Charakteru naszemu daniu doda sos sporządzony na bazie miodu i soku z cytryny. Podany razem ze świeżą miętą będzie orzeźwieniem w upalne dni.

grill-lifestyle-ciekawostki-3