Grillowe prawdy i mity

Grillowe prawdy i mity

0 658
Grillowe prawdy i mity

Wszyscy dobrze wiemy, że nie ma takiego tematu na podstawie, którego nie powstają fakty i mity. Podobnie jest także z grillowaniem. Przedstawiamy kilka prawd, które obalają mity i niepodważalne prawdy, które zawsze pozostaną faktami.

grillowe prawdy i mity

1.Bez żadnych wątpliwości można stwierdzić czy pieczeń została przygotowana na grillu gazowym czy na brykietach. Nieprawda.

Testy przeprowadzone przez Akademie Grillowania Webera wykazały, że jest to nie prawda. Uczestnicy testu nie byli w stanie wyczuć różnicy w smaku jeśli o chodzi o mięso przygotowane na grillu gazowym a na grillu węglowym.

 2. Przed grillowaniem pieczeń powinna osiągnąć temperaturę pokojową. Prawda.

To prawda, że mięso należy wyjąć z lodówki kilka godzin przed grillowaniem. Dzięki temu mamy gwarancję, że mięso zawsze równo się upiecze. Jeśli nasze mięso będzie zbyt zimne w środku, może dojść do jego spalenia lub wyschnięcia na zewnętrznej warstwie.

3. Mięso należy przyprawić przed grillowaniem. Nieprawda.

To chyba jeden z największych mitów. Przyprawy takie jak pieprz, sol czy zioła, przypalają się. Dlatego tez właśnie mięso najlepiej przyprawić po upieczeniu.

 4. Temperaturę grilla węglowego kontroluję się za pomocą otworów wentylacyjnych. Nieprawda.

Wysoką temperaturę można obniżyć poprzez zamknięcie otworów wentylacyjnych, jednak trudno ją zwiększyć poprzez ich otwarcie. Aby skutecznie sterować temperaturą grilla, otwory wentylacyjne muszę być całkowicie otwarte.

 5. Polewanie kurczaka piwem, to sposób na zwiększenie soczystości mięsa. Nieprawda.

Samo polewanie piwem nie wpływa na soczystość mięsa. Jednak jeśli wlejemy piwo lub wino do stojaka do drobiu, a na górze ułożymy kurczaka, para pozostanie w mięsie i dzięki temu go nawilży.

6. Grillowe prawdy i mity – Rożen sprawia, że pieczeń i kurczak szybciej są gotowe. Prawda.

Dzięki temu, że rożen szybko się nagrzewa, piecze mięso od środka. Dodatkowo rożen obraca się, więc mięso przypieka się na zewnątrz. Cały ten system znacznie przyspiesza przygotowanie mięsa.

7. Do grillowania zawsze potrzebny jest rozpalacz kominowy, całkowicie wypełniony brykietami. Nieprawda.

O liczbie brykietów decydują wymagania temperatura grilla i czas pieczenia podany w przepisie.

 

GD Star Rating
loading...
Grillowe prawdy i mity, 5.0 out of 5 based on 2 ratings