Grzanki z polędwicą wołową – przepisy na dania z grilla Weber
60 min 3 osoby <60 zł

Grzanki z polędwicą wołową – przepisy na dania z grilla Weber

Grzanki z polędwicą wołową oraz konfiturą cebulową i kremem chrzanowym

Źródło: J. Purviance , Weber poleca steki

Składniki

  •  Na konfiturę cebulową:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże łagodne cebule (każda o wadze około 350 g), pokrojone w cienkie plastry
  • ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • 125 ml octu balsamicznego
  • 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 35 g rodzynek
  • 3 steki z polędwicy wołowej (każdy o wadze 225 g i grubości 3,5 – 4 cm)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • ¾ łyżeczki czarnego pieprzu, zmielonego
  •  Na grzanki:
  • 1 bagietka, pokrojona na 25 kromek grubości palca
  •  oliwa
  • 2 ząbki czosnku, przepołowione
  •  Na krem:
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 3 łyżki chrzanu (ze słoika)
  • ¼ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekanego (według gustu)

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu masło i oliwę. Dodać cebulą oraz sól. Smażyć 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka, ładnie zbrązowieje* i zmniejszy objętość mniej więcej o połowę. Dodać ocet, cukier i rodzynki. Wymieszać i gotować około 35 minut na małym ogniu, aż masa nabierze konsystencji marmolady. Zdjąć z kuchenki i ostudzić do temperatury pokojowej. W tym czasie konfitura cebulowa jeszcze bardziej zgęstnieje. Można ją przechowywać pod przykryciem do 2 dni w lodówce. Przed podaniem należy ją wcześniej wyjąć by ogrzała się do temperatury pokojowej.
  2. Grill przygotować do pieczenia bezpośredniego w średniej temperaturze (175 – 230 stopni)
  3. Steki cienko posmarować z obu stron olejem, doprawić solą i pieprzem. Przed grillowaniem odłożyć na 15 – 30 minut w miejsce o temperaturze pokojowej.
  4. Kromki bagietki cienko posmarować oliwą z jednej strony, posługując się pędzelkiem. Ułożyć je, posmarowaną stroną do dołu, bezpośrednio nad średnim żarem i piec około 2 minut. Ostudzić, po czym natrzeć lekko zarumienioną stronę czosnkiem.
  5. W małej misce wymieszać na gładką masę śmietanę, chrzan, sól i pieprz. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce do momentu użycia.
  6. Steki grillować bezpośrednio nad średnim żarem przy zamkniętej pokrywie, aż się należycie upieką (12 – 14 minut, aby były różowoczerwone – medium rare). W tym czasie odwrócić je 1 – 2 razy. Gdyby buchnęły płomienie, odsunąć mięso na brzeg paleniska. Gotowe zdjąć z grilla i odłożyć na 3 – 5 minut, aby odpoczęło. Na koniec pokroić je w plastry grubości 5 m
  7. Na każdej zarumienionej stronie grzanki umieścić niewielką ilość konfitury cebulowej, ułożyć na niej mięso, ozdobić plamą kremu chrzanowego i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

* Im cebula bardziej zbrązowieje, tym konfitura będzie intensywniejsza w smaku. Podczas smażenia należy jednak przez cały czas kontrolować temperaturę, żeby cebula się nie przypaliła.

Zobacz również:

Nowy Stek z grilla 30 min 2 osoby Wideo Stek z grilla
Smash Burger Tacos 30 min 2 osoby Wideo Smash Burger Tacos
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla