Zapewne każdy z nas miał okazję do skosztowania hamburgera. Są one typowym daniem fast food, które możemy dostać praktycznie wszędzie. Ale nie każdy wie, że hamburger, który nie cieszy się dziś zbyt dużą sławą ze względu na swój niezdrowy charakter jest potomkiem burgera, który dziś wraca do łask.

grill-hamburger-lifestyle-3

Stek hamburski

Historia burgerów jest bardzo długa, ponieważ jej początki sięgają XIII wieku i są związane ze sposobem przyrządzania surowego mięsa wołowego przez tatarskich wojowników. Tatarzy podczas wojen bardzo często pod siodłem umieszczali kotlet wołowy, który dzięki temu zabiegowi miał stać się delikatniejszy. Następnie mięso przyprawiali do smaku i piekli w ognisku. Tatarski przysmak szybko zyskał zwolenników wśród niemieckich marynarzy. Przywieźli oni przepis do Hamburga, gdzie ulepszony przez niemieckich kucharzy zyskał miano “steka hamburskiego” i tak powstał pierwszy na świecie hamburger. Rok 1904 był przełomową datą dla naszego bohatera, wtedy to po raz pierwszy został podany w formie kanapki z dodatkiem sałaty, majonezu i musztardy, od tamtej pory bije rekordy popularności. W 1921 na dobre zagościł w naszym jadłospisie, a wszystko dzięki rozpowszechnieniu dania przez pierwszą na świecie sieć fast food Wichita, dziś znaną jako White Castel.

grill-hamburger-lifestyle-2

Hamburger – powrót do korzeni

W latach ‘90 hamburgery straciły nieco na popularności. A wszystko to za sprawą powoli wchodzącej mody na zdrową, ekologiczną żywność. Staliśmy się bardziej świadomi tego, co jemy, a kalorie dla wielu z nas stały się wyznacznikiem codziennego menu. Odpowiedzią na coraz większe zainteresowanie tzw. slow food powstały bary serwujące wyłącznie zdrowe burgery. Nowe burgerownie wyrastają jak grzyby po deszczu, a klientów, mimo dużej konkurencji, nie brakuje. Swoista “Burgermania” opanowała całą Polskę. Możemy cieszyć się smakiem burgerów w przeróżnej postaci. Każdy może znaleźć coś dla siebie, tradycyjny przepis jest często wzbogacany o niekonwencjonalne dodatki takie jak oscypek, ananasy, owoce morza… możemy tez dostać wersję wegetariańską lub rybną, w zależności od gustu. Restauracje kuszą klientów bułkami wypiekanymi na miejscu i wołowiną, pochodzącą tylko z najlepszych hodowli. Oczywiście smakiem burgerów możemy także cieszyć się w domowym zaciszu. Świetną alternatywą do tradycyjnych potraw grillowych będą burgery, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Musimy tylko pamiętać o doprawieniu mięsa i odpowiedniej temperaturze pieczenia. Jeżeli będziemy trzymać się tych prostych zasad możemy mieć pewność, że chętnych na nasze grill-burgery nie zabraknie.

grill-hamburger-lifestyle-4