Idealny brykiet okiem grillmastera Michała Dobosza

Idealny brykiet okiem grillmastera Michała Dobosza

Idealny brykiet okiem grillmastera Michała Dobosza

Zasadniczym elementem udanego grillowania i gwarancją dobrego smaku jest odpowiedni brykiet. Jako ekspert, zdecydowałem osobiście się o tym przekonać. Zebrałem najważniejsze informacje i opinie, dokonałem niezbędnych testów i postanowiłem podzielić się z Wami swoimi wynikami.

Historia brykietu sięga XX wieku, kiedy to Henry Ford, słynny producent samochodów, odkrył sposób na przetwarzanie drewnianych odpadów powstałych w jego fabrykach. Dzięki połączeniu rozdrobnionego drewna ze spoiwem, powstało paliwo, które dało początek ekologicznej energii. Dzisiaj, brykiet stosowany jest jako materiał opałowy i niezawodna rozpałka.

Idealny brykiet

Idealny brykiet – Fundament udanego grillowania

Podstawowe wymogi stawiane brykietom to szybkość rozpalania i długi czas palenia.

Idealny brykiet powinien utrzymywać stałą temperaturę i posiadać zbitą konsystencje. Dzięki tym właściwościom, jedzenie przyrządzane na grillu będzie idealne.

Kolejnym istotnym czynnikiem charakteryzującym standard produktu, jest jego opakowanie. Ważne aby brykiet nie zawilgł, w związku z czym najlepszym rozwiązaniem producenta, jest zastosowanie wodoodpornego materiału.

Oprócz odpowiednich cech fizycznych, idealny brykiet powinien posiadać naturalny skład chemiczny. To na czym grillujemy przekłada się nie tylko na smak potraw, ale także na ich jakość. Syntetyczne substancje zawarte w brykietach wątpliwego pochodzenia są szkodliwe dla naszego zdrowia. Powinniśmy zatem zwracać uwagę na skład produktu, który kupujemy. Nie zawsze więcej oznacza lepiej, idealna formuła obejmuje drewno, skrobię oraz wodę.

Idealny brykiet

Sposób przygotowania brykietu to indywidualny przepis każdego z producentów. Proces ten zaczyna się od rozdrobnienia surowca, potem następuje jego zwęglenie, spajanie i poddanie działaniu ciśnienia. Zabieg wydaje się nieskomplikowany, aczkolwiek cała tajemnica tkwi w proporcjach użytych składników. To właśnie zespół ds. opracowania produktu dokonuje niezliczonych testów i badań, aby uzyskać najbardziej optymalną recepturę, która spełni oczekiwania wymagających klientów.

Brykiet przetwarza się w odpowiednich warunkach, wykorzystując w tym celu odpowiednie technologie. Istotną cechą produktu jest jego gęstość. Zbyt mocno sprasowany brykiet nie będzie się palił, a zbyt słabo sprasowany, będzie się kruszył.

Jonas Sverdrup 20151020_0002.[1]

Końcowym etapem produkcji, jest suszenie w piecu. Wybór właściwej temperatury gra tutaj kluczową rolę. Wypalany brykiet nie może być za suchy, ani za bardzo wilgotny.

Kształt to nie tylko kwestia estetyki, ale również funkcjonalności. Udowodnili to specjaliści współpracujący z marką Weber, którzy zdecydowali się na klasyczną formę poduszki, wzbogaconą o większą powierzchnię i rowki biegnące wzdłuż brykietu.

Te innowacje sprawiają, że produkt rozpala się w zaskakującym tempie, a długość jego palenia wynosi nawet trzy godziny.

Opakowanie brykietu

Jak już wcześniej wspomniałem, opakowanie brykietu stanowi równie znaczącą kwestię, co jego zawartość. Powinno być ono poręczne, łatwe do przeniesienia, a także wodoodporne. Firma Weber wyszła naprzeciw oczekiwaniom miłośników BBQ i zaprojektowała opakowanie z nieprzepuszczającego wilgoci materiału, które dodatkowo pochodzi z recyklingu i posiada komfortowy uchwyt. Ale to nie wszystko, worek został wyposażony w zamek, dzięki czemu dozowanie brykietu nigdy nie było prostsze.

Idealny brykiet

Podsumowując, warto zwrócić szczególną uwagę podczas wyboru odpowiedniej podpałki. Należy dokładnie przeanalizować skład produktu i opinie na jego temat. Warto zainwestować w jakość i markę, aby grillowane potrawy nie tylko były smaczne, ale i zdrowe.

autor tekstu Monika Mykicka

GD Star Rating
loading...
Idealny brykiet okiem grillmastera Michała Dobosza, 4.3 out of 5 based on 6 ratings