Paliwo jest jednym z najważniejszych składników grilla. Nawet najlepszej jakości jedzenie nie będzie dobrze przyrządzone bez dobrego paliwa. Brykiet rozpala się szybko, daje wysoką temperaturę, pali się dłużej, a Ty za każdym razem możesz cieszyć się doskonale przyrządzonymi potrawami na ruszcie.

Brykiet – idealne paliwo do Twojego grilla

Niezależnie od tego, co grillujesz, jednym z warunków przygotowania idealnie zgrillowanych potraw, jest stała temperatura. Firma Weber pracowała przez dwa lata nad stworzeniem idealnego brykietu, który będzie się palić nie tylko równomiernie, ale i przez długi czas. Idealny brykiet powinien być przede wszystkim niezawodny – umożliwić Ci przyrządzenie steku o każdej porze, w sposób łatwy i szybki.

Dodatkowo brykiet powinien być jak najlepszej jakości. Niestety wielu producentów dodaje do brykietów środki chemiczne, aby przyspieszyć jego rozpalenie. Pamiętaj, że dobrej jakości brykiet sprawi, że Twoje jedzenie nie nasiąknie nieprzyjemnym zapachem. Dlatego warto sięgnąć po brykiet najlepszej jakości, aby grillować  zdrowo i smacznie.

Brykiet grillowanie

Brykiet na grilla – jakie ma zalety?

Jako materiał opałowy, wykonywany jest z mieszanki różnych palnych składników (np. trocin, torfu, miału, węgla drzewnego, słomy itp.). Czasami z dodatkiem lepiszcza, sprasowanego pod ciśnieniem. Zaletą brykietów jest ich jednakowa wielkość i regularny kształt. Używany jako paliwo do grillowania pozwala na łatwe uzyskanie jednolitej warstwy żaru, co jest niemożliwe w przypadku niejednakowych pod względem wielkości kawałków węgla drzewnego. Brykiety dobrej jakości zapewniają długie, równomierne ciepło — zmniejszając tym samym potrzebę uzupełniania paliwa podczas grillowania.

Zalety:

  • Pali się dłużej niż węgiel drzewny,
  • Łatwiej utrzymać stałą temperaturę,
  • Łatwo równomiernie rozłożyć go na ruszcie,
  • Ma regularny kształt, dzięki czemu równomiernie utrzymuje temperaturę,
  • Jest tańszy niż węgiel drzewny,
  • Utrzymuje niższą temperaturę niż węgiel drzewny, co oznacza, że idealnie nadaje się do pośredniego grillowania lub grillowania metodą low&slow, gdzie dodatkowy czas i niższe temperatury mają istotne znaczenie.

Brykiet na grilla

Sprawdź także: Na czym grillować… Brykiet, węgiel drzewny, a może drewno?

Brykiet dobrej jakości: jaki wybrać?

Polecamy węgiel amerykańskiej marki Weber. Worki brykietów Weber wykonane są w 100% z naturalnego drewna liściastego. Dodatkowo szczelna torba chroni brykiet przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi. Brykiet marki Weber znajdziesz w opakowaniach 8 kg lub 4 kg.

Brykiet dobrej jakości

  • Szybsze rozpalanie – dzięki  brykietom firmy Weber, Twój grill będzie gotowy do działania już w 20 minut. Dzieję się na sprawą większego rozmiaru brykietów oraz ich kształtu przypominającego poduszeczkę, który zapewnia lepszą ekspozycję na płomienie.
  • Podłużne rowki na powierzchni brykietu – poprawiają cyrkulację powietrza, co jeszcze bardziej przyspiesza proces rozpalania. Pomaga to również uzyskać idealne żarzenie się brykietu.
  • Dłuższe grillowanie – duża gęstość brykietu zapewnia stałe ciepło nawet do 3 godzin. Każdy brykiet został sprasowany pod ciśnieniem sięgającym 50 ton – co odpowiada masie 50 małych samochodów. Możesz być pewien, że temperatura na Twoim grillu będzie cały czas stała, a brykiet będzie żarzył się równomiernie.
  • Naturalny skład – nowe brykiety Weber produkowane są z naturalnych surowców. Wytwarzane są ze zwęglonego drewna, wody i skrobi, więc jedyne smaki i zapachy, jakie czujesz, pochodzą z potraw, które grillujesz.
  • Wygodne i odporne opakowanie – wygodny uchwyt ułatwia przenoszenie brykietu. Worki są tez wodoodporne, więc brykiety można przechowywać w bezpiecznym miejscu na zewnątrz i są one w każdej chwili gotowe do użycia.

Jak najlepiej rozpalić grill za pomocą brykietu?

W szybkim rozpaleniu grilla z użyciem brykietu pomocny będzie specjalny komin. To niezwykle przydatne akcesorium, które pozwoli nam szybko rozpocząć grillowanie. W dolnej części komina umieszczamy kilka kostek naturalnej rozpałki, a potem komin napełniamy od góry brykietem.

Jak szybko rozpalić brykiet

Po zapaleniu rozpałki w kominie wytwarza się mocny ciąg, który intensywnie pobudza płomień i w konsekwencji doprowadza do szybkiego i równomiernego rozpalenia całej masy paliwa znajdującego się wewnątrz. Teraz wystarczy tylko wysypać rozżarzone kawałki brykietu na dolny ruszt grilla i można zacząć grillować. Ilość brykietu, którą wsypujemy do komina jest zależna od tego, jak wysoką temperaturę chcemy osiągnąć.


Sprawdź także: Co na grilla węglowego – brykiet czy węgiel drzewny?

Brykiet Weber dostępny jest w naszym sklepie Decofire.pl