Jak bezpiecznie grillować? – Porady Grill360

Jak bezpiecznie grillować? – Porady Grill360

Jak bezpiecznie grillować? – Porady Grill360

Jak bezpiecznie grillować? – można to rozumieć na dwa sposoby. Z jednej strony ważne jest, aby potrawy przyrządzane na ruszcie były zdrowe dla naszego organizmu. Z drugiej strony rozpalanie grilla powinno wiązać się z zachowaniem zasad przeciwpożarowych.

Zasady zdrowego grillowania

Grillowane mięso, ryby i warzywa są o wiele zdrowsze niż ich smażone odpowiedniki. Grill pozwala na przyrządzanie jedzenia bez dodatku tłuszczu i pozbycie się zbędnych jego ilości z potrawy. Na grillowane jedzenie, podobnie jak na inne dania, uważać muszą osoby chore lub z różnymi dolegliwościami, które obowiązuje specjalistyczna dieta, np. diabetycy.

Tradycyjne grillowanie powoduje również pewne zagrożenia, których jednak w łatwy sposób możemy uniknąć. Przede wszystkim nie należy zbytnio spiekać produktów ułożonych na ruszcie. Zwęglone kawałki mięsa posiadają niebezpieczne substancje, dlatego warto pilnować stopnia upieczenia dań i w razie potrzeby przełożyć je na wyższy poziom nad paleniskiem. Trzeba także wiedzieć, że kapiący na rozżarzony węgiel tłuszcz wytwarza związki, które mogą mieć charakter rakotwórczy. Substancje te unoszą się i osadzają z powrotem na potrawach. Żeby temu zapobiec można bez obaw stosować na grillu aluminiowe tacki, które zatrzymają tłuszcz, a przynajmniej ograniczą jego powrót w postaci gazowej.

Jak bezpiecznie grillować

Mogłoby się wydawać, że reguły przeciwpożarowe podczas grillowania zna każdy. Jednak pożary spowodowane niewłaściwym korzystaniem z grilli zdarzają się dosyć często. Warto zatem przed sezonem przypomnieć sobie, co robić, żeby nie stwarzać zagrożenia. Jak wiadomo, podstawą bezpieczeństwa jest odpowiednia lokalizacja. Regulaminy wprowadzane przez spółdzielnie mieszkaniowe i gminy w większości regulują tę kwestię, jednak nawet w dozwolonych do rozpalania grilla miejscach należy zachować szczególną ostrożność. Najlepiej organizować czas spędzony na grillowaniu z dala od lasów, drewnianych zabudowań i suchych pól i łąk, na których mała iskra może wzniecić ogień. Warto również pamiętać, aby podłoże, na którym postawimy nasze urządzenie, było płaskie i równe. Wówczas unikniemy przewrócenia grilla i wysypania rozżarzonych węgielków na podatny na zapalenia grunt.

Gdy już uruchomimy naszego grilla i rozpoczniemy pieczenie kiełbasek, musimy zadbać, aby cały czas ktoś nadzorował pracę urządzenia. Pozostawienie go bez opieki jest jednym z częstszych powodów wypadków. Jest to niebezpieczne tym bardziej, gdy w pobliżu znajdują się dzieci lub zwierzęta, które przez przypadek mogą przewrócić grilla i nie tylko spowodować zagrożenie dla innych, ale także dla siebie. Na wszelki wypadek warto w niedalekiej odległości trzymać wiadro z wodą lub piasek, którym w razie pożaru ugasimy ogień albo zalejemy węgiel po grillowaniu.

Jak bezpiecznie grillować

GD Star Rating
loading...
Jak bezpiecznie grillować? - Porady Grill360, 4.5 out of 5 based on 4 ratings