Polacy już dawno zasmakowali w grillowanych kiełbaskach, rybach, czy wołowinie, zapominając jednak o kilku ważnych zasadach, których nieprzestrzeganie może zakończyć się problemami zdrowotnymi. Podczas nieumiejętnego używania grilla węglowego możemy łatwo doprowadzić do powstawania toksycznych substancji podobnych do tych, które uwalniają się podczas palenia tytoniu. Nadtlenki, benzopiren, arylamid, wolne rodniki, a także dioksyny – to związki rakotwórcze, sprzyjające powstawaniu miażdżycy, nadciśnienia i wielu innych chorób. Zatem jak grillować bezpiecznie?

Jak grillować bezpiecznie?

1. Musimy się zastanowić nad wyborem odpowiedniego grilla. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się grille gazowe i elektryczne. Ich ogromną zaletą jest brak ryzyka związanego z wydzielaniem się szkodliwych oparów. Nadmiar tłuszczu skapuje do specjalnej miseczki, a reszta odparowuje podczas grillowania.
2. W przypadku używania grilli węglowych musimy wiedzieć o kilku podstawowych zasadach:
· należy używać wyłącznie najwyższej jakości brykietu np. Long Lasting Weber
· jako podpałki nie należy używać kartonów, gazet, czy lakierowanego drewna, które podczas spalania wydzielają toksyczne związki. Najlepiej używać rozpałki ekologiczne ( np. rozpałki parafinowe ) rozpałka parafinowa nie dymi, nie ma zapachu i nie wpływa na smak oraz aromat grillowanych potraw. Nie jest szkodliwa dla organizmu.
· nie dodajemy rozpałki podczas grillowania. Powinniśmy ją stosować tylko na początku, kiedy na ruszcie nie ma jeszcze żadnych potraw,
· przed położeniem produktów na ruszt należy je odsączyć z marynaty lub grillować metodą pośrednią , w przypadku grillowania metodą bezpośrednią najlepiej użyć aluminiowych tacek

akademia-zdrowego-grillowania. Jak grillować bezpiecznie3. Kiedy wybierzemy już grill dla siebie nie zapominajmy o kilku metodach kulinarnych, które pozwolą nam się cieszyć zarówno pysznymi potrawami jak i długim zdrowiem.
Mięso przed położeniem na rożnie powinno być zamarynowane, nie wymaga wtedy tak długiego pieczenia, a co za tym idzie nie traci wielu wartości odżywczych. Ważne jest również, aby wszystkie kładzione na ruszt potrawy miały temperaturę pokojową (nie używamy zamrożonego mięsa, czy warzyw). Ponadto, aby zniwelować działanie wolnych rodników serwujmy każdą potrawę z odpowiednią ilością surowych warzyw w postaci sałatki czy surówki.

akademia-zdrowego-grillowania-bezpieczne-1