Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Jak grillować drób?

Jak grillować drób?

    decofire
    0 877
    Jak grillować drób?

    Czy wiesz jaka jest różnica pomiędzy kurczakami z hodowli masowej a tymi z hodowli ekologicznej? Czym kierować się przy zakupie mięsa drobiowego i jak właściwie grillować drób? Przedstawiamy kilka faktów o których warto pamiętać, jeśli lubimy często przyrządzać mięso drobiowe.

    Kryteria jakości kurczaków

    Między tanimi kurczakami z przemysłowej hodowli a chowaną zgodnie z wymogami gatunku kurą, istnieje ogromna przepaść pod względem smakowym. Ptaki z hodowli masowej, które można kupić w supermarketach, wprawdzie szybko się pieką i mają stosunkowo delikatne mięso, lecz pod względem smaku mają niewiele do zaoferowania. Jednak piekąc je na grillu można osiągnąć zadowalające rezultaty, dzięki użyciu dobrej oliwy, przypraw i być może jakiegoś sosu.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kurczaki hodowane zgodnie z wymogami gatunku oraz te z hodowli ekologicznej zwykle są warte swojej ceny. Przebywają na wybiegu więc mają dużo ruchu co z kolei jest warunkiem twardszego i intensywniejszego w smaku mięsa. Często są to kurczęta starych ras hodowlanych, które może nie mają tak pełnych piersi i regularnego kształtu, za to ich mięso jest o wiele smaczniejsze. Tak czy owak należy zwrócić uwagę na określone cechy jakościowe. Kurczak powinien mieć napięta, ciasno przylegająca do tuszki skórę, która nie może być ani pomarszczona ani za luźna i musi być pozbawiona suchych miejsc. Ponieważ barwa skóry nigdy nie jest wskaźnikiem jakości kurczaka, należy zwracać uwagę na jego zapach. Właściwie to właśnie po zapachu najlepiej rozpoznać świeżość kurczaka. Jeśli kurczak dziwnie pachnie, lepiej go więcej nie dotykać.

    Drób nawet fachowo ubity i schłodzony może być zakażone salmonellą. Świeży drób należy przetransportować jak najszybciej do domu, najlepiej w chłodzie, następnie umieścić w najchłodniejszym miejscu w lodówce. Warto wiedzieć, że mycie surowego drobiu przed pieczeniem czy grillowaniem, nie pomoże. Wtedy bakterie jeszcze łatwej się rozniosą. Najważniejsze jest by drób był dobrze upieczony, gdyż tylko wysoka temperatura nie daję bakterią żadnych szans.

    Kiedy drób jest upieczony?

    Drób musi być dokładnie upieczony. Temperatura w środku mięsa powinna wynosić 75-80 stopni. Aby prawidłowo zmierzyć temperaturę, wbij termometr w najgrubsze miejsce udka, uważając by nie dotknąć nim kości (zawsze są bardziej gorące niż mięso). Jeśli nie masz termometru, możesz w środek mięsa wbić czubek noża, jeśli z mięsa wycieka przezroczysty sok, drób jest gotowy. Cała tuszka zdjęta z rusztu powinna poleżeć 5-10 minut, w tym czasie temperatura mięsa wzrośnie jeszcze o 2-5 stopni.

    GD Star Rating
    loading...
    Jak grillować drób?, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

    PODOBNE ARTYKUŁY