Grill360 Przepisy Jak grillować pierś z kaczki?

Jak grillować pierś z kaczki?

decofire
0 6
Jak grillować pierś z kaczki?

Kaczka jest tylko z pozoru trudnym mięsem do przyrządzenia. Michał Dobosz i Marek Siol zdradzają, jak przygotować pierś z kaczki na grillu, aby była nie tylko smaczna, ale i soczysta.

Solanka – składniki:

  • litr wody
  • odrobina cebuli
  • 50 g soli

Marynata do kaczki – składniki:

  • czosnek (2 ząbki)
  • miód
  • olej rzepakowy
  • tymianek
  • pieprz

pierś z kaczki

Pierś z kaczki – przygotowanie:

Przygotuj solankę. Połącz litr wody, 50 gram soli i cebulę pokrojoną w kostkę.

Zobacz też: Jak zrobić marynatę do kurczaka?

Pierś z kaczki (ze skórą lub bez skóry) wrzuć do solanki 5% i odstaw do lodówki na całą noc.

pierś z kaczki

Marynatę przygotuj z miodu, oleju rzepakowego, 2 ząbków czosnku, pieprzu i tymianku. Mięso natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na około 1 godzinę.

pierś z kaczki

Kaczkę grilluj po około 2 minuty z każdej strony (aby pory w mięsie się zamknęły), a następnie przełóż na tacę i grilluj na niższej temperaturze.

pierś z kaczki

Smacznego!

 

GD Star Rating
loading...

PODOBNE ARTYKUŁY

Jak zrobić marynatę do kurczaka?

decofire
0 10
Jak grillować warzywa?

decofire
0 5