Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Ekspert Grill360 radzi Jak grillować ser?

Jak grillować ser? [PRAKTYCZNE PORADY]

decofire
0 2229
Jak grillować ser? [PRAKTYCZNE PORADY]

Polski oscypek, francuski camembert, a może cypryjski halloumi? Który ser jest najlepszy na grilla i jak go przyrządzić?

Ser jest świetnym urozmaiceniem grillowego menu. Wyobraź sobie chrupiące bagietki, natarte obficie czosnkiem i skropione oliwą, świeżą sałatkę z aromatycznymi pomidorami i oliwkami, a na środku talerza, przed chwilą zdjęty z rusztu, ciągnący się gorący ser… Dodaj do tego jeszcze kieliszek wina. Jesteś w niebie? My też!

Jaki ser nadaje się na grilla?

Niektórzy uważają, że każdy ser nadaje się na grilla. Możliwości są dwie. Kiedy położymy plaster tłustego smakołyku na ruszt albo się rozpuści i znajdzie na rozżarzonych węgielkach, albo pokryje rumianą skorupką i po chwili będzie gotowy do podania.

Zobacz: Alkohole i inne napoje do potraw z grilla

Do pierwszej grupy serów należą m.in. taleggio, mozzarella, blue, emmentaler, cheddar. Najczęściej są grillowane w tortilli, chlebie, ziemniakach lub na plastrach warzyw takich jak bakłażan lub cukinia. Pobyt na ruszcie dobrze znoszą sery takie jak oscypek, camembert, caciocavallo, scamorza oraz halloumi. W zależności od typu sera – stosuje się różne metody jego grillowania.

Jak grillować ser

Jak grillować ser?

Sery miękkie, które szybko ulegają stopieniu najlepiej pokroić w grube plastry, owinąć folią aluminiową lub grillować na tackach. Można również grillować je kładąc bezpośrednio na warzywa lub pieczywo. Sery, które nie ulegają stopieniu można położyć bezpośrednio na ruszcie.

Grillowanie sera krok po kroku

  1. Rozgrzej grill do średniej temperatury.
  2. Ser połóż na ruszt.
  3. Grilluj ser przez około trzy minuty z każdej strony, do momentu aż będzie lekko rumiany na    zewnątrz i miękki w środku.
  4. Ser podawaj na ciepło, bezpośrednio po zdjęciu z rusztu.

To Ci się przyda:  Czyszczenie i pielęgnacja grilla – przydatne porady

Z czym zjeść serek z grilla?

Wśród dodatków do grillowanych serów króluje żurawina. Najlepiej sprawdza się jako towarzysz camemberta i polskiego oscypka. Ze smakiem sera dobrze komponuje się również dżem cebulowy.

Pamiętaj!
Ser należy podawać jeszcze gorący, wtedy smakuje najlepiej i rozpływa się w ustach.

Grillowany ser można serwować sam lub jako dodatek do sałatek z pomidorów, ogórków, rzodkiewek, pieczonej papryki czy bakłażana. Świetnie sprawdzi się również w towarzystwie pomidorków koktajlowych, aromatycznych ziół lub chrupiącego pieczywa. Jeśli nie masz pomysłu na ser z grilla po prostu polej go świeżą salsą z ostrej i słodkiej papryki, oliwy, cytryny i ulubionych przypraw. Voilà!

Szukasz oryginalnych przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

GD Star Rating
a WordPress rating system
Jak grillować ser? [PRAKTYCZNE PORADY], 5.0 out of 5 based on 1 rating

PODOBNE ARTYKUŁY

Grillowanie na diecie? Tak! 4 zdrowe zasady

decofire
0 138