Jak grillować warzywa?
15 min 2 osoby <30 zł Wideo

Jak grillować warzywa?

Czy warzywa z grilla trzeba marynować? Nie. Wystarczy, że wrzucisz je na ruszt, posolisz i polejesz oliwą. Proste? Grillując, powinniśmy pamiętać o kilku prostych zasadach, które pozwolą nam otrzymać idealnie chrupiące i aromatyczne warzywa. Sprawdź!

„Warzywa kroimy w cienkie plastry i talarki. Grillujemy w ciągu 3-4 minut na mocnym ogniu, żeby podczas grillowania zachować ich smak. Na tym nam najbardziej zależy.” Marek Siol

Nie zalecamy marynowania warzyw przed grillowaniem, ponieważ chcemy wydobyć ich delikatny smak, dlatego w zupełności wystarczy dodanie odrobiny oleju lub oliwy, soli i świeżych przypraw. Warzywa z grilla najlepiej smakują, kiedy podamy je w większych kawałkach, idealnie sprawdzą się tutaj około 1-centymetrowe kawałki.

Następnie do warzyw dodajemy odrobinę soli, która wyciągnie z nich dodatkowy smak oraz doprawiamy odrobiną oliwy. W trakcie grillowania odwracamy warzywa na drugą stronę i to wszystko! Warzywa najlepiej grillować, używając specjalnego kosza do grillowania warzyw. Dzięki temu masz pewność, że kawałki warzyw z grilla nie spadną podczas przygotowania.

Składniki

  •  ulubione warzywa
  •  sól
  •  pieprz
  •  czosnek
  •  oliwa

Przygotowanie:

  1. Przygotuj olej, czosnek i świeże zioła oraz ulubione warzywa.
  2. Warzywa umyj i pokrój na cienkie talarki. Ułóż je na tacy do grillowania, posól i polej oliwą. Możesz posypać też ulubionymi ziołami.
  3. Grilluj 3-4 minuty, w trakcie grillowania odwróć na drugą stronę. Podawaj od razu po zdjęciu z rusztu.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowany bakłażan 15 min 2 osoby Wideo Grillowany bakłażan
Grillowana cukinia i białe szparagi 30 min 2 osoby Wideo Grillowana cukinia i białe szparagi
Szparagi z grilla 30 min 2 osoby Szparagi z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *