Grill360 Grillopedia - Encyklopedia Grillowania Jak grillować warzywa – Praktyczne porady

Jak grillować warzywa – Praktyczne porady

    decofire
    0 4217
    Jak grillować warzywa – Praktyczne porady

    Zbliża się wiosna a co za tym idzie, sezon na świeże warzywa. Przedstawiamy zatem kilka praktycznych porad na temat tego, jak prawidłowo przyrządzać je na ruszcie. Grillowane warzywa to świetna alternatywa dla ciężkich dań mięsnych. Prawidłowo przyrządzone, są nie tylko pyszne ale i przede wszystkim zdrowe.

    Z okolic i sezonowe

    Do grillowania wybieraj warzywa sezonowe, najlepiej pochodzące z regionu, w którym mieszkasz. Są one dojrzałe i znacznie smaczniejsze od towaru, który musi dojrzewać w trakcie transportu.

    Jak grillować warzywa – Jak najbardziej płaskie kawałki

    Przygotuj warzywa do grillowania w taki sposób, żeby jak największą powierzchnią stykały się z rozgrzanym rusztem. Im bardziej bezpośredni kontakt tym lepszy smak grillowanych warzyw. Wybierz na przykład strąki papryki o spłaszczonych bokach, które łatwo można odciąć od gniazda nasiennego. Im bardziej płaskie kawałki warzyw, tym większa ich powierzchnia przypieka się na ruszcie.

    Jak grillować warzywa

    Tylko najlepsza oliwa

    Warzywa muszą być pokryte cienką warstwą tłuszczu, wtedy nie będą przywierały do grilla ani się przypalały. Do tego celu odpowiednie są oleje o neutralnym smaku, lecz jeszcze lepsza jest dobrej jakości oliwa z oliwek, która podkreśla specyficzny smak każdego gatunku warzyw. Użyj tyle oliwy, żeby kawałki warzyw były nią dobrze pokryte. Jednak pamiętaj, że oliwa nie może z nich ściekać i spalać się płomieniem. Warzywa obficie posól i popieprz. Zyskają więcej smaku , kiedy w temperaturze pokojowej poleżą 20 – 60 minut w marynacie z oliwy, octu, czosnku, ziół i przypraw.

    Kiedy warzywa są upieczone?

    Niektórzy lubią, gdy twardsze warzywa, takie jak cebula lub koper włoski, po upieczeniu na grillu są delikatnie jędrne. Jeżeli wolisz aby były bardziej miękkie, uważaj aby nie sczerniały ani się nie przypaliły. Grillowanie powoduje, że warzywach koncentruje się naturalna słodycz, jednak zawarty w nich cukier łatwo się przypala. Pokrój warzywa na jednakowe kawałki, żeby równomiernie się upiekły. Najczęściej dobre są kawałki grubości palca lub nieco cieńsze.

    GD Star Rating
    a WordPress rating system
    Jak grillować warzywa - Praktyczne porady, 3.4 out of 5 based on 5 ratings

    PODOBNE ARTYKUŁY