Grill360 GRILLOWY LIFESTYLE Jak grillują w innych krajach?

Jak grillują w innych krajach?

decofire
0 118
Jak grillują w innych krajach?

Nie od dziś wiadomo, że to Polacy są uznawani za mistrzów grillowania, a samo biesiadowanie przy ruszcie zostało ogłoszone naszym sportem narodowym. Trudno się dziwić, skoro kiedy tylko zrobi się ciepło, wyjeżdżamy za miasto, żeby rozpalić grilla. Nie jesteśmy jednak jedynym narodem, który uwielbia potrawy z rusztu. Jak grillują w innych krajach? Sprawdziliśmy!

Holandia

U północnych sąsiadów najczęściej na grillu pojawiają się warzywa. Nic dziwnego, w końcu odsetek wegan i wegetarian jest tu naprawdę spory. Grillowane warzywa są miękkie i pięknie pachną, a wszystko dzięki zawartym w nim cukrom, które pod wpływem temperatury się karmelizują. Na talerzu jest smacznie i zdrowo.

Przeczytaj również: Grill w stylu eko. 6 prostych zasad

Na holenderskim czy belgijskim ruszcie często lądują szaszłyki. Na wykałaczki najchętniej nabijane są cukinia, papryka, pieczarki i brokuły. Całość jest polana oliwą z oliwek i przyprawiona do smaku. Grill nie może obejść się również bez owoców. Najchętniej pieczone są banany, ananasy i jabłka.

Francja

Na francuskim grillu najczęściej można zobaczyć szaszłyki z kawałkami mięsa z indyka lub jagnięciny, papryki i pomidorów. Nie może zabraknąć też befsztyków, kiełbasy z mięsa wołowo-baraniego (tzw. merguezy) i warzyw. Obowiązkowym dodatkiem jest oczywiście białe lub czerwone wino.

Jak przystało na Francję popularne jest grillowanie świeżo złowionych ryb i krewetek. Dzieci z kolei najchętniej sięgają po, przypominające polskie ptasie mleczko, cukierki i pieczone słodkie banany.

Niemcy

Niemieckie biesiadowanie jest wbrew pozorom podobne do polskiego. Na grillu najczęściej pojawia się kiełbaska (bartwurst), podawana z bułką i musztardą. Równie często na ruszt trafia ser… żółty, pleśniowy, owczy? Nie ważne jaki – nasi zachodni sąsiedzi go uwielbiają. Równie chętnie sięgają po owoce morza. Krewetki królewskie to dla nich prawdziwy przysmak.

Bułka z grilla

Wielka Brytania

Angielski ruszt wypełniony jest po brzegi własnoręcznymi burgerami, szaszłykami warzywno-serowymi, baraniną i kiełbasami z dziczyzny. Na grillu znajdziemy też przysmak przypominający polską kaszankę i całkiem sporo warzyw.

Ameryka

Amerykański grill jest bardzo podobny do polskiego. Ma być dużo mięsa i piwa! Na ruszcie można zobaczyć ostre skrzydełka i duże żeberka. Chętnie grillowane są steki: lekko, średnio lub mocno wypieczone. Wszystko podawane jest z doskonałym sosem BBQ w autorskich wariacjach.

Zobacz: Żeberka w miodzie i whisky z grilla

Dodatkiem do mięsnej uczty jest kolba kukurydzy. Doprawiona solą i cukrem, grillowana w folii i podawana z kostką masła jest prawdziwym przysmakiem mieszkających za oceanem osób.

Azja

Azjaci w kuchni stawiają na owoce morza i ryby. Nic dziwnego, że te same produkty pojawiają się na ich ruszcie. Doprawione lokalnymi smakołykami, które nadają słodko-ostry smak stanowią pozycję obowiązkową każdego grilla. Na ruszcie często pojawiają się też szaszłyki z wołowiny, kurczaka, papryki i grzybów. Wszystko to skropione jest sokiem z cytryny.

To, jak grillują inne narody wynika w dużej mierze z tego, jak żyją i co jedzą. Większość potraw stanowią tradycyjne przepisy przeniesione na ruszt. Czy to źle? Absolutnie nie. Dzięki temu możemy czerpać inspiracje od naszych bliskich i dalekich sąsiadów, przez co polski grill staje się jeszcze bardziej różnorodny i smaczny.

Szukasz więcej ciekawostek na temat grillowania? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

 

GD Star Rating
loading...
Jak grillują w innych krajach?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

PODOBNE ARTYKUŁY

Najzdrowsze rodzaje sera [PORADNIK]

decofire
0 57