Zapowiada się kolejny słoneczny weekend. W planach masz grilla i już odliczasz dni do soboty. Wszystko gotowe. Brakuje tylko rozpałki i węgla. W końcu to one mają zapewnić szybkie i bezproblemowe usmażenie kiełbaski, prawda? Niestety… nie! Jak rozpalić grilla i o czym pamiętać?
Rozpalanie grilla, szczególnie dla początkujących, może być prawdziwym wyzwaniem. Dobór rozpałki, utrzymanie żaru, pilnowanie ognia. To wszystko wymaga cierpliwości i często irytuje. Zamiast z utęsknieniem czekać na żar – warto poznać proste zasady, dzięki którym rozpalenie grilla węglowego będzie łatwe i przyjemne.
Przeczytaj też: Barbecue a grill – Czy wiesz, jaka jest między nimi różnica?
Zacznij od odpowiedniego ustawienia grilla
Ustaw grilla na równej powierzchni. Najlepiej w miejscu osłoniętym od wiatru. Nie ustawiaj go na drewnianym tarasie – podczas rozpalania może dojść do zaprószenia ognia. Z tego samego względu nie trzymaj obok grilla materiałów łatwopalnych. Pamiętaj też, żeby sprzęt znajdował się w miejscu, w którym dym nie będzie kierował się w stronę uczestników biesiadowania.
Jak rozpalić grilla? Wybierz dobry środek do rozpałki
Jeśli planujesz dłuższe grillowanie, w palenisku usyp sporej wielkości kopczyk z węgla drzewnego lub brykietu. Możesz również wybrać drewno. Czy tak właściwie różnią się dostępne środki do rozpalania i na co zwracać uwagę przy wyborze?
- Brykiet – (mieszanka węgla, piasku, trocin i substancji na bazie nafty) grillowanie na nim trwa dłużej, ponieważ brykiet wolniej się spala. Należy go palić około 45 minut, zanim osiągnie odpowiednią temperaturę żaru do grillowania.
- Węgiel drzewny – (kawałki drewna, bez dodatkowych substancji) osiąga wyższą temperaturę niż brykiet i ulega całkowitemu spaleniu. Już po około 15 minutach można przystąpić do grillowania.
- Drewno – (tylko gatunki owocowe), nie należy grillować na drzewach iglastych, żywica pod wpływem ciepła może być toksyczna.
Do rozpalenia grilla możesz użyć rozpałki (płynna lub w formie kostek). Potrzebne informacje dotyczące jej zastosowania znajdziesz na opakowaniu. Ogień rozpalaj długą zapałką lub zapalarką, dzięki temu unikniesz ryzyka poparzenia. Nie używaj papieru (farba drukarska może powodować zatrucie) i materiałów łatwopalnych jak np. denaturat. Jeśli pojawi się żar, nie zasypuj go miałem, utrudni to rozpalenie grilla.
Poniżej znajdziesz także instrukcję, jak rozpalić grilla węglowego w formie wideo:
Co jeszcze warto wiedzieć o rozpalaniu grilla?
Jeśli posiadasz specjalną dmuchawę do rozpalania węgla możesz jej użyć. Jeżeli nie – wystarczy Ci zwykła gazeta. Machanie nią obok paleniska ułatwi rozpalenie grilla. Po około 5 minutach, kiedy dostrzeżesz rozpalony ogień – rozgarnij węgle szczypcami.
Grillowanie możesz rozpocząć, kiedy węgiel dobrze się rozżarzy, a na wierzchu zbierze się warstwa popiołu. Do węgla możesz dodać gałązkę jałowca lub innych ziół, dzięki którym potrawy nabiorą aromatu. Przed grillowaniem posmaruj ruszt oliwą – zapobiegnie to przyklejaniu się mięsa, sera lub warzyw do rusztu.
Sprawdź: Grillowe prawdy i mity
Nie zapomnij o…
spryskiwaczu z wodą, który pomoże Ci ugasić ogień, jeśli płomienie będą za duże. Warto mieć przy sobie również szczypce do węgla i rękawice żaroodporne.
Szukasz porad na temat grillowania? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!