Grill na pellet Broil King Regal Pellet to wędzenie, pieczenie i grillowanie w jednym! Przeczytaj, jak krok po kroku po raz pierwszy rozpalić grilla elektrycznego na pellet.

Musisz pamiętać o 3 ważnych rzeczach, które należy zrobić przed pierwszym odpaleniem grilla na pellet:

  1. Podepnij sprzęt do prądu.
  2. Upewnij się, że pojemnik na popiół jest włożony tak, aby pellet nie zsypywał się i otwórz komin.
  3. Wlej do pojemnika na tłuszcz trochę wody.

Następnie wsyp całe opakowanie pelletu (9 kilogramów), tak aby wypełnił on zbiornik.

Grill na pellet – o czym pamiętać?

Odpalając grilla warto pamiętać o tym, że pokrywa grilla elektrycznego powinna być otwarta. Możesz go także uchylić – wkładając uchwyt wielofunkcyjny w ruszt, na którym pokrywa się oprze. Zapewni to przewiew powietrza, który jest niezbędny do prawidłowego odpalenia.

Zobacz też: Jaki grill kupić? Ranking sprzętu do grillowania

Pamiętaj, że odpalając grill na pellet po raz pierwszy, musisz poczekać trochę dłużej, bo zanim pellety dotrą do paleniska, minie około 20 minut. Palenisko grilla elektrycznego posiada żarnik i mechanizm ślimakowy, który będzie podawać pellety do ogniska.

 

Ważna rzecz: grill osiąga maksymalnie temperaturę 315 stopni (opcja grillowania), a jeżeli wędzimy, to minimalna temperatura wędzenia wynosi 80 stopni.

Ruszty umyj w gorącej wodzie i naoliw – wtedy będą gotowe do użycia i włożenia do grilla. Pamiętaj, że przed pierwszym użyciem jest to bardzo ważne. Ruszty żeliwne zawsze należy zakonserwować przed pierwszym odpaleniem grilla. Potem ten proces należy powtarzać co jakiś czas, żeby ruszty wytrzymały długie lata. Warto do tego wykorzystać olej z wysokim punktem dymienia, czyli np. olej ryżowy lub olej z pestek winogron.

Po włożeniu rusztu, grilla należy zamknąć i zostawić na około godzinę, aby wszystkie substancje się wypaliły. Wysoka temperatura wypali wszystkie szkodliwe substancje, które zostały użyte do wyprodukowania sprzętu, a Ty będziesz mógł higienicznie i czysto grillować.