Ignorując temperaturę żaru na naszym grillu, nie tylko nie zdołamy wydobyć odpowiednich walorów smakowych grillowanej potrawy, ale możemy również zrujnować wszystko to, co znajduje się na ruszcie. Właściwa temperatura żaru mimo że nie wymaga precyzyjnych ustaleń to jest ważna w trakcie grillowania gdyż każdy rodzaj grillowanej potrawy wymaga także odpowiedniej temperatury.

Jak sprawdzić żar w grillu – dwie metody

Istnieją dwie niezawodne metody jak sprawdzić żar w grillu. Bardzo dokładnym i najwygodniejszym jest termometr w pokrywie naszego grilla, o ile takowy należy do jego wyposażenia. W szczególności przydaje się kiedy grillujemy metodą pośrednią (np. kurczaka w całości, karkówkę w całości, żeberka itd. ) , i w tym wypadku bez termometra w pokrywie się nie obędziemy. Trzeba jednak panować nad pokusą ciągłego podnoszenia pokrywy, każde takie otwarcie przedłuża czas grillowania i prowadzi do nierównomiernego upieczenia się potrawy.

grill-ekspert-temperatura-termometr-1

Druga metoda to tzw. test ręki i jest mniej dokładna, lecz jak się często okazuje niezawodna. Polega na wyciągnięciu ręki nad ruszt z żarem. Pomiaru temperatury dłonią powinniśmy dokonywać na wysokości 12 cm od żaru. W zależności jak długo jesteś w stanie utrzymać dłoń nad żarem taki zakres temperatury ma żar :

Czas dłoni nad żarem: 2-4 sekundy I 5-7 sekund I 8-10 sekund
Zakres :              230-290C    I  175-230C  I   120-175C

Ważne aby dłoń cofnąć zanim jeszcze poczujemy ból i nie ugrillować własnej dłoni…

jak sprawdzić żar w grillu