Jak zrobić marynatę do kurczaka?
Marynata do kurczaka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Kurczak to mięso, które możemy przygotowywać na wiele różnych sposobów, w proponowanych przez nas przepisach na marynatę, użyliśmy mleka kokosowego i kolendry oraz nieco bardziej klasycznych przypraw, takich jak tymianek i czosnek. W zależności od Twojego gustu kulinarnego, możesz wybrać tę wersję, która bardziej Ci odpowiada lub wypróbować zupełnie nowego połączenia smaków.
Jak marynować kurczaka? To bardzo proste! Marynata do kurczaka powinna być przygotowana wedle Twoich upodobań smakowych. Pamiętaj o zasadzie, że im dłużej marynujesz kurczaka, tym lepiej. Marynowanie poprawia walory smakowe oraz nadaje nowy charakter naszemu daniu, dlatego warto marynować mięso przynajmniej kilka godzin, a najlepiej zostawić je w lodówce na całą noc. Wtedy podczas grillowania będzie ono niezwykle soczyste i miękkie oraz cudownie przesiąknie wszystkimi aromatami.
Składniki
- Marynata wytrawna do kurczaka
- mleko kokosowe
- sos sojowy
- kolendra
- Marynata słodka do kurczaka
- miód
- tymianek
- pieprz
- granulowany czosnek
Przygotowanie:
Marynata do kurczaka wytrawna
- Nogi z kurczaka umyj i posól z każdej strony. Odłóż na 15 minut.
- Zmieszaj mleko kokosowe, sos sojowy i kolendrę. Marynatę dokładnie wymieszaj. Przygotowane wcześniej mięso włóż do marynaty i odłóż na około 1 godzinę do lodówki. Im dłużej pozostawisz kurczaka w marynacie, tym lepiej.
- Grill rozgrzej do około 160-180 stopni. Nie przekraczaj temperatury 200°C, dzięki temu kurczak nie wysuszy się.
Marynata do kurczaka słodka
- Do miodu dodaj tymianek, pieprz i granulowany czosnek. Składniki dokładnie wymieszaj i natrzyj nim kurczaka. Odłóż do lodówki na około 1 godzinę.
- Grill rozgrzej do około 160-180 stopni. Nie przekraczaj temperatury 200°C, dzięki temu kurczak nie wysuszy się.