Jak zrobić marynatę do kurczaka?
30 min 2 osoby <30 zł Wideo

Jak zrobić marynatę do kurczaka?

Marynata do kurczaka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Kurczak to mięso, które możemy przygotowywać na wiele różnych sposobów, w proponowanych przez nas przepisach na marynatę, użyliśmy mleka kokosowego i kolendry oraz nieco bardziej klasycznych przypraw, takich jak tymianek i czosnek. W zależności od Twojego gustu kulinarnego, możesz wybrać tę wersję, która bardziej Ci odpowiada lub wypróbować zupełnie nowego połączenia smaków.

„Drób to w Polsce jedno z najpopularniejszych mięs. Skrzydełka czy nóżki z grilla stały się elementem obowiązkowym biesiadowania. Warto je dobrze przygotować.” Marek Siol

Jak marynować kurczaka? To bardzo proste! Marynata do kurczaka powinna być przygotowana wedle Twoich upodobań smakowych. Pamiętaj o zasadzie, że im dłużej marynujesz kurczaka, tym lepiej. Marynowanie poprawia walory smakowe oraz nadaje nowy charakter naszemu daniu, dlatego warto marynować mięso przynajmniej kilka godzin, a najlepiej zostawić je w lodówce na całą noc. Wtedy podczas grillowania będzie ono niezwykle soczyste i miękkie oraz cudownie przesiąknie wszystkimi aromatami.

Składniki

  •  Marynata wytrawna do kurczaka
  •  mleko kokosowe
  •  sos sojowy
  •  kolendra
  •  
  •  Marynata słodka do kurczaka
  •  miód
  •  tymianek
  •  pieprz
  •  granulowany czosnek

Przygotowanie:

Marynata do kurczaka wytrawna

  1. Nogi z kurczaka umyj i posól z każdej strony. Odłóż na 15 minut.
  2. Zmieszaj mleko kokosowe, sos sojowy i kolendrę. Marynatę dokładnie wymieszaj. Przygotowane wcześniej mięso włóż do marynaty i odłóż na około 1 godzinę do lodówki. Im dłużej pozostawisz kurczaka w marynacie, tym lepiej.
  3. Grill rozgrzej do około 160-180 stopni. Nie przekraczaj temperatury 200°C, dzięki temu kurczak nie wysuszy się.

Marynata do kurczaka słodka

  1. Do miodu dodaj tymianek, pieprz i granulowany czosnek. Składniki dokładnie wymieszaj i natrzyj nim kurczaka. Odłóż do lodówki na około 1 godzinę.
  2. Grill rozgrzej do około 160-180 stopni. Nie przekraczaj temperatury 200°C, dzięki temu kurczak nie wysuszy się.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kurczak z rożna po marokańsku 90 min 4 osoby Wideo Kurczak z rożna po marokańsku
Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla
Skrzydełka z kurczaka 45 min 3 osoby Wideo Skrzydełka z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *