Jak zrobić marynatę na grilla? 3 proste przepisy
15 min 3 osoby <30 zł

Jak zrobić marynatę na grilla? 3 proste przepisy

Marynata na grilla. Prosta i szybka do zrobienia z produktów dostępnych w każdej kuchni. Często niedoceniana przez Polaków, a to przecież dzięki niej mięso robi się miękkie, aromatyczne i soczyste. Śmiało można powiedzieć, że jest podstawą udanego grillowania.

Jakie mięso marynować?

Do marynowania świetnie nadaje się karczek, piersi z kurczaka, schab, żeberka, ale też skrzydełka i nóżki. Można marynować również ryby i owoce morza. Trzeba tylko wiedzieć, jakie przyprawy będą dobrze komponować się z każdym rodzajem mięsa.

Podstawą dobrej marynaty jest oliwa i sok z cytryny albo ocet. Dlaczego? Kwaśne dodatki sprawiają, że mięso kruszeje, a zioła i przyprawy wnikają do środka.

Zobacz też: Marynowanie dziczyzny – sarna leśna i sarna azjatycka

Pamiętaj!

Mięso należy marynować minimum 12 godzin. Najlepszym czasem jest jednak cała doba przed biesiadowaniem. Im dłużej – tym bardziej intensywny smak i aromat. Mięso w marynacie należy kilkakrotnie przemieszać, aby każda jego część nabrała smaku.

Proste przepisy na marynaty na grilla

Marynata na grilla musztardowa

Składniki:

  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • miód
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą i musztardą. Dodaj odrobinę miodu. Przypraw do smaku. Dokładnie umyte mięso osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki.

Marynata na grilla majonezowa

Składniki:

  • majonez
  • ketchup
  • ulubione przyprawy
  • ulubione suszone zioła

Przygotowanie:

W misce wymieszaj majonez i ketchup w proporcji pół na pół. Dopraw ulubionymi ziołami i przyprawami. Do przygotowanej marynaty włóż mięso pokrojone na kawałki. Odstaw do lodówki.

Więcej przepisów znajdziesz na: Marynaty do potraw z grilla – Kilka pomysłów

Marynata na grilla ziołowa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • cebula
  • sok z cytryny
  • oregano
  • bazylia
  • rozmaryn
  • pieprz
  • ostra papryka

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, papryką i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj z oliwą. Dodaj zioła. Mięso włóż do marynaty i odstaw do lodówki.

Marynatę na grilla zawsze warto zrobić według autorskiego przepisu.  Masz ochotę na piwo i przyprawy korzenne? Ok! Wolisz coca-colę? Jasne! To, jaki smak będzie miała potrawa z grilla zależy od Ciebie.

Szukasz oryginalnych przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Krewetki w sosie pomidorowym z grilla 45 min 4 osoby Krewetki w sosie pomidorowym z grilla
Proste sosy na grilla 15 min 2 osoby Proste sosy na grilla
Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *