Jak zrobić marynatę na grilla? 3 proste przepisy
Marynata na grilla. Prosta i szybka do zrobienia z produktów dostępnych w każdej kuchni. Często niedoceniana przez Polaków, a to przecież dzięki niej mięso robi się miękkie, aromatyczne i soczyste. Śmiało można powiedzieć, że jest podstawą udanego grillowania.
Jakie mięso marynować?
Do marynowania świetnie nadaje się karczek, piersi z kurczaka, schab, żeberka, ale też skrzydełka i nóżki. Można marynować również ryby i owoce morza. Trzeba tylko wiedzieć, jakie przyprawy będą dobrze komponować się z każdym rodzajem mięsa.
Podstawą dobrej marynaty jest oliwa i sok z cytryny albo ocet. Dlaczego? Kwaśne dodatki sprawiają, że mięso kruszeje, a zioła i przyprawy wnikają do środka.
Zobacz też: Marynowanie dziczyzny – sarna leśna i sarna azjatycka
Pamiętaj!
Mięso należy marynować minimum 12 godzin. Najlepszym czasem jest jednak cała doba przed biesiadowaniem. Im dłużej – tym bardziej intensywny smak i aromat. Mięso w marynacie należy kilkakrotnie przemieszać, aby każda jego część nabrała smaku.
Proste przepisy na marynaty na grilla
Marynata na grilla musztardowa
Składniki:
- musztarda
- oliwa z oliwek
- kilka ząbków czosnku
- miód
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą i musztardą. Dodaj odrobinę miodu. Przypraw do smaku. Dokładnie umyte mięso osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki.
Marynata na grilla majonezowa
Składniki:
- majonez
- ketchup
- ulubione przyprawy
- ulubione suszone zioła
Przygotowanie:
W misce wymieszaj majonez i ketchup w proporcji pół na pół. Dopraw ulubionymi ziołami i przyprawami. Do przygotowanej marynaty włóż mięso pokrojone na kawałki. Odstaw do lodówki.
Więcej przepisów znajdziesz na: Marynaty do potraw z grilla – Kilka pomysłów
Marynata na grilla ziołowa
Składniki:
- oliwa z oliwek
- kilka ząbków czosnku
- cebula
- sok z cytryny
- oregano
- bazylia
- rozmaryn
- pieprz
- ostra papryka
Przygotowanie:
Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, papryką i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj z oliwą. Dodaj zioła. Mięso włóż do marynaty i odstaw do lodówki.
Marynatę na grilla zawsze warto zrobić według autorskiego przepisu. Masz ochotę na piwo i przyprawy korzenne? Ok! Wolisz coca-colę? Jasne! To, jaki smak będzie miała potrawa z grilla zależy od Ciebie.
Szukasz oryginalnych przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!