Jaką metodę grillowania wybrać? O metodzie pośredniej i 50/50

Jaką metodę grillowania wybrać? O metodzie pośredniej i 50/50

Jaką metodę grillowania wybrać? O metodzie pośredniej i 50/50

Grillowanie jest prawdziwą sztuką. To, w jaki sposób będziemy przygotowywać wybrane przez nas potrawy, wpływa na aromat, smak oraz soczystość mięsa. Oczywiście można zaufać własnej intuicji. Ale wystarczy znać kilka podstawowych zasad grillowania pośredniego i tzw. metody 50/50, aby zostać mistrzem przyrządzania grillowanych smakołyków. Jaką metodę grillowania wybrać?

Grillowanie pośrednie i te za pomocą metody 50/50 przeznaczone jest przede wszystkim dla tych modeli grilli, które zostały wyposażone w pokrywę. Na czym one polegają i którą wybrać, aby nasze mięso idealnie przygotowane?

Jaką metodę grillowania wybrać – metoda pośrednia – “gotowanie” za pomocą grilla

Tę metodę powinniśmy zastosować do tych produktów, których przygotowanie zajmie nam więcej niż 30 minut. Są to na przykład: duże kawałki mięsa m.in. kurczak czy indyka, które chcemy przygotować w całości. W taki sposób możemy również przyrządzić żeberka czy pieczeń.

Ponieważ przy tej metodzie ciepło odbija się od pokrywy i otacza nasze mięso ze wszystkich stron, a potrawy nie wymagają obracania, metoda pośrednia często porównywana jest do gotowania. Jednak potrawy mając zdecydowanie bardziej zachęcający aromat, a ich wygląd przypomina te wyjęte z piekarnika.

Jak przygotować jedzenie za pomocą tej metody? Cały jej sekret polega na tym, że rozpałka powinna zostać równomiernie rozłożona po bokach grilla, w specjalnie przeznaczonych do tego koszach lub przegrodach. Ważne, aby pomiędzy węglem ustawić tackę, do której będzie spływał tłuszcz i soki z mięsa. Nasze danie umieszczamy na środku rusztu. Następnie zamykamy pokrywę, a grill nagrzewamy do temperatury około 180-200 °C. Ważne – pokrywę podnosimy wtedy, gdy nasze potrawy są już gotowe.

Metoda 50/50 – kombinacja metody pośredniej oraz bezpośredniej

Ten sposób grillowania pozwala na przygotowanie dwóch różnych potraw. Zarówno dania, które wymaga czasu i powinno być przyrządzone metodą pośrednią, jak również mięsa, które będzie gotowe już w ciągu 30 minut za pomocą metody bezpośredniej.  Jak to działa? Nasz ruszt dzielimy na pół. Połowę, tak jak przy grillowaniu bezpośrednim, wypełniamy mocno rozgrzanym węglem lub brykietem, a na drugiej części stawiamy aluminiową tackę. Dzięki temu zabiegowi powstają dwie różne strefy ciepła. Niewielkie kawałki mięsa, kaszankę, rybę czy też tradycyjną kaszankę kładziemy po tej bardziej rozgrzanej stronie, a mięso, które wymaga czasu grillujemy obok, za pomocą metody pośredniej.

Jaką metodę grillowania wybrać?

 

 

GD Star Rating
loading...
Jaką metodę grillowania wybrać? O metodzie pośredniej i 50/50, 5.0 out of 5 based on 3 ratings