Grillowanie jest prawdziwą sztuką. To, w jaki sposób będziemy przygotowywać wybrane przez nas potrawy, wpływa na aromat, smak oraz soczystość mięsa. Oczywiście można zaufać własnej intuicji. Ale wystarczy znać kilka podstawowych zasad grillowania pośredniego, bezpośredniego i tzw. metody 50/50, aby zostać mistrzem przyrządzania grillowanych smakołyków. Metody grillowania – która będzie najlepsza dla Ciebie?

Grillowanie pośrednie i to za pomocą metody 50/50 przeznaczone jest przede wszystkim dla tych modeli grilli, które zostały wyposażone w pokrywę. Na czym polegają te metody i którą wybrać, aby nasze mięso było idealnie przygotowane?

Metody grillowania: metoda pośrednia – „gotowanie” za pomocą grilla

Tę metodę powinniśmy zastosować do tych produktów, których przygotowanie zajmie nam więcej niż 30 minut. Są to na przykład: duże kawałki mięsa m.in. kurczak czy indyk, które chcemy przygotować w całości. W taki sposób możemy również przyrządzić żeberka czy pieczeń.

Ponieważ przy tej metodzie ciepło odbija się od pokrywy i otacza nasze mięso ze wszystkich stron, a potrawy nie wymagają obracania, metoda pośrednia często porównywana jest do gotowania. Jednak potrawy mają zdecydowanie bardziej zachęcający aromat, a ich wygląd przypomina te wyjęte z piekarnika.

Jak przygotować jedzenie za pomocą tej metody? Cały jej sekret polega na tym, że brykiet lub węgiel powinien zostać równomiernie rozłożony po bokach grilla, w specjalnie przeznaczonych do tego koszach lub przegrodach. Ważne, aby pomiędzy węglem ustawić tackę, do której będzie spływał tłuszcz i soki z mięsa. Nasze danie umieszczamy na środku rusztu. Następnie zamykamy pokrywę, a grill nagrzewamy do temperatury około 180-200 °C. Ważne – pokrywę podnosimy wtedy, gdy nasze potrawy są już gotowe.

Grillowanie metodą pośrednią

Grillowanie pośrednie – kosze Char Basket

Producent grilli, amerykańska marka Weber, stosuje w swoich modelach grilli węglowych doskonałe ułatwienie, umożliwiające grillowanie metodą pośrednią. Są to kosze do węgla lub brykietu Char Basket. To niezastąpiony dodatek przy grillowaniu pośrednim całych pieczeni (np. kurczak w całości lub karkówka). Dzięki nim można regulować miejsce rozłożenia brykietu/węgla, bądź ustawić je tak, aby potrawy grillowane nie znajdowały się bezpośrednio nad źródłem ciepła.

Sprawdź także: Jak długo grillować dania na ruszcie?

Jak grillować metodą pośrednią na grillu węglowym?

Grillowanie metodą pośrednią jest bardzo proste. Wystarczy rozpalić brykiet lub węgiel drzewny – można użyć w tym celu komina do grilla: wypełniamy go wybraną ilością paliwa, dodajemy dobrej jakości rozpałkę np. rozpałkę bez dodatków marki Weber, następnie zapalamy. Kiedy brykiety lub węgiel zacznie się żarzyć lub pokryje cienką warstwą popiołu, rozsypujemy go tak, aby pokryć nimi ruszt na węgiel w ½ lub ⅔ powierzchni. Następnie w grillu umieszczamy ruszt do grillowania, zamykamy pokrywę i otwieramy wywietrzniki grilla węglowego, oczekując na odpowiednią temperaturę. Decydując się na grillowanie metodą pośrednią w grillu węglowym, tworzymy dwie strefy żaru, co umożliwia jednoczesne grillowanie obiema metodami.

Zastosowanie koszy Char Basket sprawia, że węgiel lub brykiet możemy rozsunąć na boki, a w środku umieścić pojemnik z wodą. Zapewni to odpowiednie nawilżenie mięsa.

Jak grillować pośrednio

Grillowanie metodą bezpośrednią

Metodę grillowania bezpośredniego stosujemy, kiedy dania wymagają mniej niż 20-25 minut grillowania. W taki sposób możemy grillować np.: steki, szaszłyki, filety z kurczaka, kotlety, burgery, warzywa, owoce, cienkie kawałki mięsa, ryby i owoce morza.

Grillując metodą bezpośrednią na grillu gazowym, wystarczy:

  • Uruchomić palniki grilla i zamknąć pokrywę.
  • Po rozgrzaniu się grilla do odpowiedniej temperatury, oczyścić ruszt za pomocą drucianej szczotki.
  • Natłuścić ruszt olejem o wysokim punkcie dymienia, by potrawy nie przywarły.
  • Bezpośrednio nad palnikami na ruszcie, ułożyć mięso lub warzywa i zamknąć pokrywę. W przypadku grillowania niektórych potraw, np. owoców morza, jak krewetki czy przegrzebki, pokrywę zostawiamy otwartą.
  • Po upływie mniej więcej połowy przewidzianego czasu grillowania, odwracamy potrawy na drugą stronę.
  • Jeśli mięso wymaga dłuższego czasu grillowania, to po zastosowaniu metody bezpośredniej, stosujemy metodę pośrednią.

Ile grillować?

Kiedy grillujemy natomiast na grillu węglowym, wystarczy złączyć kosze Char Basket razem i bezpośrednio nad źródłem ognia ułożyć grillowane dania.

Metody grillowania: metoda 50/50 – kombinacja metody pośredniej oraz bezpośredniej

Ten sposób grillowania pozwala na przygotowanie dwóch różnych potraw. Zarówno dania, które wymaga czasu i powinno być przyrządzone metodą pośrednią, jak również mięsa, które będzie gotowe już w ciągu 30 minut za pomocą metody bezpośredniej. Jak to działa? Ruszt dzielimy na pół. Połowę, tak jak przy grillowaniu bezpośrednim, wypełniamy mocno rozgrzanym węglem lub brykietem, a na drugiej części stawiamy aluminiową tackę. Dzięki temu zabiegowi powstają dwie różne strefy ciepła. Niewielkie kawałki mięsa, kaszankę, rybę czy też tradycyjną kaszankę kładziemy po tej bardziej rozgrzanej stronie, a mięso, które wymaga czasu, grillujemy obok, za pomocą metody pośredniej.

Sprawdź także: Grillowanie metodą bezpośrednią – na czym polega?